Pregătiri pentru a doua sesiune a Bacalaureatului: trei centre de examen și peste 500 de candidați

573 de candidați s-au înscris în județul Caraș-Severin în vederea susținerii probelor din a doua sesiune a examenului național de Bacalaureat, care se va desfășura în perioada 16 – 21 august.

Pentru cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului au fost organizate trei centre de examen, la Colegiul Național „C.D. Loga” Caransebeș – 225 candidați, la Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița – 189 candidați și la Liceul Tehnologic „Mihai Novac” Oravița – 159 candidați, anunță Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin.

La această sesiune participă elevii care au promovat examenele de corigență, care și-au încheiat situația școlară și cei care solicită recunoașterea unor probe scrise deja promovate în sesiunile anterioare ale examenului național de Bacalaureat, urmând să susțină probe scrise doar la disciplinele la care nu au obținut cel puțin nota cinci.

Probele scrise sunt programate în perioada 16 – 21 august 2023, după următorul calendar:

• 16 august: Limba și literatura română – E.a) – 321 candidați
• 17 august: proba obligatorie a profilului – E.c) – 366 candidați
• 18 august: proba la alegere a profilului și specializării – E.d) – 327 candidați
• 21 august: Limba și literatura maternă – proba E.b) – 2 candidați

Va fi prima dată când toate lucrările scrise de la un examen național vor fi evaluate digitalizat, context în care Ministerul Educației a achiziționat și pregătit platforma pe care se va realiza evaluarea digitalizată la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat în toate centrele de examen din țară.”, transmite ISJ Caraș-Severin.

În 2022, pilotarea corectării digitalizate pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat s-a realizat în județele Călărași și Dâmbovița, urmând ca în această sesiune de examen să fie extinsă în toate centrele de examen din țară.

Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor derula în perioada 7-11 august 2023. În acest sens, comisiile de Bacalaureat din unitățile de învățământ liceal vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență la probele de profil din cadrul examenului național de Bacalaureat, potrivit metodologiei specifice.

Afișarea primelor rezultate înregistrate la probele scrise va avea loc în data de 25 august (până la ora 12:00) și va fi urmată de etapa depunerii contestațiilor, în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

La fel ca în prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD).

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (26-28 august), vor fi comunicate marți, 29 august.