Prefectul Gâfu a dat 20 de ani de prietenie pe un ordin… politic?

A ieșit la lumină (cu acte) cine a stat în spatele deciziilor de revocare din funcție a managerului Spitalului Județean de Urgență Reșița. În ciuda unei prietenii de aproape două decenii, Cristian Gâfu, odată ajuns în funcția de prefect, a tăiat în carne vie. Că dacă-i ordin, se respectă! A, și în cazul DSP – aceeași poveste. Că doar nu era nimeni atât de naiv încât să creadă că ministrul Tătaru cunoștea cu adevărat vreun personaj (brusc) capabil din Caraș-Severin…

Când vrei să ții cu dinții de ciolan, cauți orice mijloace și calci și pe cadavre, dacă-i nevoie. După ce și-au pus în funcție oamenii pe care i-au vrut profitând de starea de urgență, acum liberalii au mai făcut un artificiu prin care nici pe durata stării de alertă lucrurile să nu cumva să se schimbe și să fie așa cum nu le convine lor. Să luăm Spitalul Județean de Urgență Reșița drept studiu de caz…

În 16 martie, chiar când România intra în starea de urgență din cauza coronavirusului, la spital și-a început activitatea de manager, post câștigat printr-un concurs, Alina Stancovici. Atenție, un concurs la care, de-a lungul vremii, nu s-a înscris nimeni altcineva, semn că nu a existat o altă persoană care să-și fi dorit postul! S-au făcut demersuri pentru a dota spitalul cu cele necesare, inclusiv echipamente, unitatea nefiind pregătită, desigur, pentru lupta cu un inamic necunoscut până acum. Managerul Stancovici s-a văzut nevoită să ceară ajutor nu doar de la Consiliul Județean Caraș-Severin, cel în administrarea căruia se află spitalul în perioadele normale (pe durata stării de urgență fiind în administrarea Ministerului Sănătății), ci și de la celelalte spitale din județ, ONG-urilor, firmelor private și chiar persoanelor fizice.

A condus spitalul timp de 3 săptămâni, în plină stare de urgență. În toată această perioadă, la spitalul din Reșița au fost confirmați cu SARS-CoV-2 15 pacienți, doi în stare critică internați pe secția de ATI și două decese.

Toate aceste lucruri au reprezentat un capăt de țară pentru prefectul Cristian Gâfu care a cerut direct suspendarea din funcție a Alinei Stancovici și înlocuirea sa cu nimeni altul decât managerul anterior, Waldemar Murgu, cel care nici măcar nu și-a exprimat intenția de a participa la concurs pentru a ocupa acest post definitiv. Dar prefectul Gâfu l-a văzut drept soluția salvatoare! Unde mai pui și partea morală a mârșăviei? După ce au fost colegi ani întregi atât în administrație, cât și în același partid, „politicosul” Gâfu n-a dat nici măcar un telefon prin care să-i transmită fostei sale colege că o va scoate din cărți. De fapt, ce să anunțe? Că vestea a ajuns chiar și în presă înainte să ajungă la Alina Stancovici…

Potrivit actelor oficiale, prefectul a cerut schimbarea încă din 1 aprilie, adică la fix două săptămâni după ce Alina Stancovici a ocupat scaunul de manager. Motivele? Necunoscute! Sau, cu indulgență spus, neclare: „gestionare defectuoasă”, „efectuarea și transmiterea unor rapoarte incorecte către Ministerul Sănătății”, „nerespectarea procedurilor”, „lipsa circuitelor COVID și NONCOVID”. Ok. Și lucrurile astea nu s-au putut rezolva? „Pentru o mai bună desfășurare a sistemului de sănătate publică la nivel județean”, așa cum spune domnul prefect în aceeași adresă trimisă Ministerului Sănătății? Păi nu, nu s-au putut rezolva, pentru că unii oameni trebuiau să plece cu orice preț! Și să vină alții care au avut mult mai mult de două săptămâni la dispoziție să-și dovedească și competența, și abilitățile de manager prin participarea la concurs.

Starea de alertă – o altă șmecherie! La începutul lunii mai, Alinei Stancovici i se confirmă direct de Ministerul Sănătății, printr-o adresă, că suspendarea sa din funcție va fi DOAR pe durata stării de urgență. Așadar, până în 14 mai. Din 15, așa cum era și firesc, managerul pus prin concurs s-a întors la lucru. Câteva ore! Atât cât a durat să ajungă înștiințarea de la același Minister că Waldemar Murgu revine în forță. Adică în 15 mai s-a decis că din 15 mai, prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 684, rămâne totuși același om pe funcția de conducere. De data asta n-au mai existat nici măcar motivele alea… neclare. Pur și simplu pentru că se poate!

La Direcția de Sănătate Publică din Caraș-Severin… aceeași mâncare de pește! Vă mai amintiți cum susținea directorul interimar Romeo Dumitrescu faptul că toate modificările din perioada asta au fost cerute de ministrul Sănătății? De parcă a auzit Nelu Tătaru în viața lui de nici două luni de ministru despre Romeo Dumitrescu, Alina Stancovici, Waldemar Murgu sau Daniel Miloș… Niște aberații! Iată cine a cerut de fapt schimbarea din funcție a acestor persoane și cine a și nominalizat clar pe altcineva în loc: Cristian Gâfu! Fără nicio legătură cu politica, nu-i așa, domnule prefect?