Mihai Ritivoiu a semnalat joi, în ședința Colegiului Prefectural, faptul că ar exista un tip de bullying pe care „copiii obraznici” și „anumiți părinți agresivi” îl fac la adresa profesorilor și a directorilor de școli. El cere dascălilor să nu tăinuiască aceste cazuri.
În anul școlar 2023-2024 nu a fost raportat niciun caz de bullying în unitățile de învățământ, potrivit instituțiilor de ordine din județul Timiș. Prefectul Mihai Ritivoiu se îndoiește că lucrurile stau așa în realitate. Mai mult, el atrage atenția și asupra intimidării la care ar fi supuși unii dascăli sau directori de școli din județ.
„Un raport în care există zero cazuri de bullying într-un an de zile mă bucură, dar mă îndoiesc să fie așa. Cunoaștem cu toții cazuri, auzim de la copii, cunoștințe, că există asemenea cazuri și aș dori să încurajez profesorii și directorii de școli să nu țină sub preș asemenea cazuri de bullying, pentru că trebuie tranșate. Mai există un tip de bullying pe care copiii obraznici și poate anumiți părinți agresivi îl fac la adresa profesorilor și a directorilor de școală, care de multe ori sunt timorați, rezervați pentru că părinții sunt agresivi, unii au funcții, alții au bani și automat se consideră că mai bine înghițim anumite chestiuni decât să ținem piept unor asemenea tendințe. Și aș dori să nu se pună batista de țambal și să se țină piept oricărei tentative de abuz fie și de acesta, emoțional și de intimidare, din partea copiilor obraznici și a părinților care își permit să vină să amenințe sau să intimideze profesorii. Dacă nu penalizăm, subminăm și surpăm orice fundament pe care am putea crea un sistem de învățământ performant și, în definitiv, tot copiii pierd.”, a spus Mihai Ritivoiu în ședința Colegiului Prefectural.
„Încurajez profesorii și directorii să nu se lase intimidați și îi asigur că au în mine un sprijin și că niciun părinte cu nicio funcție sau cu nici cât de mulți bani sau relații oriunde nu va putea să se pună în relația sacră pe care profesorii trebuie să o aibă cu copiii în scopul nobil de a-i face oameni pe aceștia.”, a concluzionat Mihai Ritivoiu.
De siguranța în școli și în zona adiacentă acestora răspund polițiștii, agenții locali și jandarmii. În Timiș, IPJ răspunde de 618 unități de învățământ, cele mai multe din zona rurală, IJJ – 12 școli, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” – 19 școli, iar Poliția Locală Timișoara răspunde de 7 din oraș.
„În anul școlar 2023-2034 am înregistrat 69 de infracțiuni, cu șase mai multe decât în perioada similară din 2022-2023, marea majoritate – 65 – săvârșite în incintă, două în zona adiacentă. Pe genuri de infracțiuni: loviri și alte violențe – 44 față de 33, furt 7 – la fel ca în anul școlar trecut, port sau folosirea fără drept de obiecte – 3 față de două, purtarea abuzivă – 4 față de 3, vătămare corporală – 3 față de două cazuri, agresiune sexuală – două față de niciuna, amenințare – un caz față de două, distrugere – un caz, abuz de încredere – 1, înșelăciune – 1, neglijență în serviciu – 1, însușirea unui bun găsit sau ajuns din eroare asupra făptuitorului – 1. În general au fost fapte de mică criminalitate, fără a genera emoții deosebite sau impact imediat deosebit.”, a declarat Alin Petecel, inspector șef IPJ Timiș.
Jandarmii au sesizat și ei câteva probleme pe acest subiect. „Personalul de pază – sunt persoane mai în vârstă care mai greu își îndeplinesc atribuțiile de serviciu. Nerespectarea regulamentelor de ordine interioară e o altă problemă pe care tot o semnalăm și care intră în atribuția fiecărei unități de învățământ în parte și ar trebui implicare din partea lor ca să fie respectate ad literam. Lipsa sau supravegherea superficială a elevilor în timpul pauzelor – aici au fost cele mai multe probleme identificate de noi.”, a explicat Nicolae Slev, inspector șef IJJ Timiș.
Jandarmii de la gruparea mobilă au dat 207 amenzi în anul școlar care s-a încheiat, cele mai multe pentru fumat. Polițiștii locali spun că au avut mai multe acțiuni în care au verificat barurile din preajma școlilor, pentru prevenirea absenteismului, dar nu au depistat vreo neregulă.
În ce privește paza unităților școlare, în județ sunt 147 de unități de învățământ care nu au nici pază umană, nici sisteme de supraveghere; 29 de școli nu au gard împrejmuitor, iar 41 sunt situate în zone fără iluminat corespunzător. În continuare, 98 de clădiri în care funcționează școli nu au autorizații pentru securitate la incendiu.
Doi bărbați au lăsat o bătrână din Lugoj fără 11.000 de lei. I-au spus că fac unele lucrări la acoperiș. Acum sunt în arest. Polițiștii au reușit și...
Ne vedem la cumpărături, în magazinele Casa Alex… după sărbători!
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281