Poveștile se dau în spectacol la Timișoara

păpușă de la Teatrul Merlin din Timisoara

Copiii din Timișoara vor fi puși față în față cu autorii poveștilor lor preferate, iar profesioniști din zona literaturii pentru copii și cei ai teatrului dedicat celor piticilor se vor conecta în cadrul evenimentului „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol” .

Teatrul „Merlin” este partener „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol”, un proiect în care șase zile sunt dedicate literaturii și teatrului pentru copii, la Timișoara.  Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” se numără printre partenerii de seamă ai „DeBasm”, Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți. Evenimentul, care se desfășoară între 16 și 21 octombrie 2023, la Timișoara, este realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

Asociația „DeBasm”, inițiatoarea acestui proiect generos, le aduce la Timișoara pe scriitoarele Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Victoria Pătrașcu, Luminița Corneanu, Sînziana Popescu și Iulia Iordan, din România, dar și pe Garajszki Margit, din Ungaria, una dintre cele mai îndrăgite autoare de cărți pentru copii. Invitatele vor participa atât la întâlniri cu publicul în școli și librării, cât și la discuții alături de colegi de breaslă, în care vor fi dezbătute teme actuale în literatura pentru copii, în masterclass-ul pentru profesioniștii din lumea teatrului și a literaturii, susținut de scriitoarele Victoria Pătrașcu și Margit Garajszki.

Programul activităților teatrale

Copiii sunt invitați la ateliere de lectură, în dorința de a promova literatura națională contemporană pentru copii și adolescenți.

Vor fi trei zile de lecturi performative susținute de actori ai Teatrului „Merlin”.  „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol” include evenimente pentru profesioniști la Timișoara (scriitori, dramaturgi, regizori, actori, librari, editori, traducători, profesori, bibliotecari etc), și întâlniri cu copiii din Timișoara și din satele Sânandrei, Bucovăț și Carani, care vor fi încurajați să citească și să se exprime mai ușor, prin ateliere interactive și lecturi performative.

La sediul Teatrului „Merlin”, vor avea loc, în data de 17, 18 și 19 octombrie, de la ora 11 lecturi performative care vor fi susținute, la sediu, de întreaga echipă de actori ai Teatrului „Merlin”. Vor fi interpretate fragmente din: Efemer, de Iulia Iordan și Trumpinson, hoțul zăpezii și Liga secretă a copiilor de Sînziana Popescu, în 17 octombrie, Aventurile unui drum de țară, de Victoria Pătrașcu și Miko, vulpița friguroasă de Andreea Iatagan, în 18 octombrie, Cameleonul Cami pleacă în Tibet de Luminița Corneanu și Bartok și prințul cioplit din lemn de Garajszki

Margit, în data de 19 octombrie. La finalul lecturilor, publicul va putea intra în dialog cu autoarele celor șase texte literare. De un real interes pentru partea de scenă a proiectului o reprezintă atelierul susținut de Victoria Pătrașcu și Margit Garajszki la Casa Artelor, care face referire la felul în care se pot dramatiza cărțile pentru copii pentru a fi pregătite de scenă, dar și la o introducere în metode și tehnici de scris.

O nouă viață pentru păpușile de la Teatrul Merlin din Timișoara

În cadrul proiectului „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol”, în perioada iulie-septembrie 2023, s-a desfășurat, de asemenea, și un concurs national de scriere creativă, intitulat „Șase păpuși în căutarea unei povești”. Provocarea pe care au primit-o copiii cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani, a fost să dăruiască o poveste unei păpuși care a făcut cândva parte din distribuția Teatrului Merlin din Timișoara. Juriul format din scriitoarele Victoria Pătrașcu, Adina Rosetti, Iulia Iordan, Luminița Corneanu, Andreea Iatagan și Laura Grunberg a hotărât ca Marele Premiu să revină Cristinei Luca Parapiru, pentru povestea „Nume de cod: Găina Neagră”. Celelalte premii au mers către Matilde Bologna, pentru povestea „Dodo, clovnul tontălău”, Alexandra Lupaș, pentru povestea „Rex, cățelușul fără nume”, și Ana Rogojanu, pentru povestea „Spioana cu pene negre”. Poveștile pot fi citite pe site-ul DeBasm.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/