Tânărul Mihai Bălan, elev la Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște”, a înfruntat emoțiile bacalaureatului în condiții cu totul speciale. A suferit un teribil accident, care s-a soldat cu traume fizice, un picior fiindu-i amputat deasupra de genunchi, dar și emoționale, pe care le-a depășit cu determinare.
Povestea lui Mihai nu e doar a unui tânăr care a reușit la ”bac”, ci și o lecție de viață pentru colegii de vârsta lui, dintre care unii au performat mai puțin, având de partea lor șanse mai multe.
Despre acest bacalaureat promovat în condiții de neimaginat, Mihai spune: ”pentru mine, bacalaureatul a fost ușor, pentru că eu nu m-am pregătit o lună, eu m-am pregătit patru ani. M-am pregătit serios, în mod normal luam o notă de 8-9, dar nu s-a putut. Am avut dureri și am în continuare și nu e ușor să te concentrezi când ai dureri.
La biologie a fost mai greu, pentru că nu m-am putut duce la pregătire în clasa a XII-a (n.r. – când s-a întâmplat accidentul), dar m-am axat pe ce am învățat singur” Media la examen a fost 6.36, dar asta contează mai puțin. Cea mai mare notă a fost 7, la matematică, pentru că lui Mihai îi place matematica.
”Diriginte mi-a fost dl. Robert Boagiu, cu care ne-am înțeles foarte bine, foarte fain a fost. La profesori, nu s-a pus problema, au știut clar că eu voi lua bac-ul, iar mama nu m-a bătut niciodată la cap cu notele. La mine nu a fost ceva wow, o surpriză, ci a fost neapărat să iau examenul”
Mihai Bălan despre recuperarea fizică după accident, în paralel cu procesul de pregătire pentru bac: ”normal că durerile nu te lasă să te concentrezi foarte bine. Am avut dureri și la examen, m-a durut să stau atâtea ore pe scaun la toate materiile”.
Mai departe, Mihai dorește să meargă la o facultate cu profil tehnic, electro sau mecanică. El are diploma de opeartor roboți industriali obținută la liceul pe care l-a absolvit și nu exclude o reîntoarcere la Liceul Tehnologic ”Valeriu Braniște” ca profesor la materii tehnice de specialitate.
Profesorul Cosmin Gheorghe, directorul Liceului Tehnologic ”Valeriu Braniște”, este impresionat și îl consideră pe Mihai Bălan ca pe un adevărat model și o sursă de inspirație.
”Vreau să pun în evidență faptul că în Mihai se ascunde un lider, pe care noi l-am văzut chiar din clasa a IX-a. la deplasarea în Polonia, profesorul însoțitor a confirmat că a îndeplinit toate sarcinile primite și că are potențial de lider în el. Apoi, am văzut în clasa a XI-a, dar mai ales în a XII-a, interesul lui pentru sport și viața sănătoasă, ceea ce este un model pentru adolescenții de vârsta lui. Experiența grea prin care a trecut a probat faptul că are forța mentală în spatele căreia a stat ce spuneam mai devreme: calitățile de lider și forța pe care i-a dat-o sportul. După accident, la două-trei zile, când am luat legătura cu el, conștientiza ce i s-a întâmplat și spunea că nu se va lăsa. Mă gândeam că poate poate pe ultima sută de metri nu se va prezenta la examenul de bacalaureat, dar a participat! Și aș Ne-am luat un angajament reciproc ca, după ce termină facultatea, să vină la noi să predea eectronica,. Eu îl aștept cu drag!”, spune directorul Cosmin Gheorghe:
Tot respectul pentru puterea de caracter și perseverența de care a dat dovadă în această perioadă puțin spus dificilă. Mihai a trecut prin momente grele, prin adevărate provocări fizice și emoționale, dar s-a dovedit a fi un luptător care crede în forțele sale. Drum bun și mult succes în viață, Mihai Bălan!