Povești de globetrotter! Experiențe de învățat din Himalaya, la Liceul „Valeriu Braniște” din Lugoj

silviu cadia
1000x100 (2) mbmr 1000x100

Clasa a XI-a, Tehnician în turism, de la Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” din Lugoj a fost vizitată recent de globetrotterul lugojean Silviu Cadia.

De câțiva ani, fostul campion național de atletism, Silviu Cadia, își dedică mult timp pentru cauze umanitare, mergând pe diverse trasee turistice, cu bicicleta, pentru a strânge bani pentru copiii bolnavi. Cu acest prilejul acestei întâlniri, el le-a vorbit elevilor despre turismul din Himalaya. Astfel, elevii au aflat multe lucruri interesante despre trei regiuni (state) din Himalaya indiană: Ladakh, Kashmir si Himachal Pradesh.

În același timp, le-au fost explicate consecințele turismului nesustenabil, de departe cel mai important aspect din întreaga discuție, Ladakh fiind cea mai sensibilă zonă. Din cauza numărului foarte mare de turiști, care consumă mult din resursele oricum limitate, dar și a schimbărilor climatice, această zonă va fi printre primele afectate iremediabil în următorii ani.

Muzeul TM

Poluarea cu plastic ori de la carburanți deja afectează întreg habitatul acolo, însă problema cea mare o reprezintă topirea ghețarilor, care alimentează câteva din principalele fluvii ale Asiei (Indus, Gange, Brahmaputra), acestea, împreună cu bazinul hidrografic adiacent, deservind circa două miliarde de oameni. Toți aceștia vor suferi drastic, omenirea nefiind încă pregătită pentru o astfel de schimbare, care va produce un val de migrație fără precedent.

„Soluții există, unele deja se implementează, însă e mult prea puțin pentru a inversa procesul. Din punctul de vedere al turismului, limitarea numărului de turiști și creșterea prețurilor reprezintă doar măsuri incipiente. Și totuși ce legătură au problemele din Himalaya și Asia cu noi? Una foarte mare, căci ce se întâmplă acolo se resimte și aici, chiar dacă nu ne dăm încă seama ori nu facem legătura. Asta e valabil și viceversa. Ce putem face noi? Ca turiști, să fim responsabili și moderați. City breaks de weekend ori hoteluri all inclusive duc la consum nesustenabil, de exemplu. Iar atunci când nu plecăm în vacanță, putem să reducem din consum, să cumpărăm și să consumăm produse locale, să evităm plasticul, să punem presiune pe conducători pentru a înlesni politici publice sustenabile, să ne implicăm în acțiuni de ecologizare și mai ales… să mergem cu bicicleta! Pare puțin, dar e mai mult decât nimic. Simplu de zis, greu de făcut. Știm și noi asta, însă schimbarea începe cu noi înșine, iar fără implicarea tuturor nu avem nicio șansă”, a concluzionat Silviu Cadia.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/