Povestea ,,tramvaiului care călătorește în timp” și aduce timișorenii la destinația Comunism

Încă nu ați ajuns să procurați un ,,Kit de supraviețuire în comunism”? Mai puteți să o faceți până în 21 decembrie. Locația: Piața Libertății, ora 19:00. Teatrul ca rezistență vă poartă în trecutul comunist cu un tramvai care readuce o pagină de istorie la Timișoara. Citește povestea din spatele călătoriei!

Expoziția performativă ,,Kit de supraviețuire în comunism” aduce la Timișoara o serie de obiecte de strictă necesitate în România înainte de 1989 pentru ca oamenii să se aproprie mai mult de istorie. Organizatorii și-au dorit să creeze o ,,pagină de istorie” într-un mod inedit. Zece obiecte, care au fost împărțite în două categorii: arme de rezistență fizică și arme de rezistență culturală, sunt esența expoziției.

,,Se cunosc, din păcate, puține lucruri despre trecut, iar arhivele sunt închise față de noi. Noi tocmai asta am încercat să facem, să aducem lumină spre public, pentru a cunoște cu adevărat o pagină de istorie. Cercetarea noastră a adus teatrul în centrul intereselor, teatrul prezentat ca o formă de rezistență în calea timpului și care s-a adaptat cu greu perioadelor istorice, dar care a supraviețuit permanent. Chiar și noi, oameni care interacționăm zilnic cu lumea teatrului, am fost curioși să descoperim și să reconstituim un puzzle al istoriei apropiate.”, a declarat co-curatoarea proiectului Cristina Modreanu pentru Express de Banat.

Întrebată dacă există vreun obiect care i-ar fi necesar în prezent din cele existente în expoziție, Cristina Modreanu a mărturisit că: ,,Desigur! Acela ar fi cu siguranță mașina de scris. Aș prefera să mă pot folosi astăzi de așa ceva, însă mașina de scris <<a ieșit la pensie>> în fața device-urilor care acaparează azi piața. La expoziție am remarcat că mașina de scris era percepută de copii ca o adevărată ciudățenie. De asemenea, cred că toată lumea își amintește cât de necesar, și în același timp greu de procurat, era un pașaport- lucru care este indispensabil în ziua de azi. Câte sacrificii și câte restricții se impuneau ca să deții așa ceva.”

Munca propriu-zisă la realizarea proiectului a presupus accesul la arhivele păstrate de teatre – considerate forme de rezistență anti-comuniste. ,,Teatrele erau constant supravegheate, folosite pentru propagandă sau vocile puternice de pe scenă manipulate. Actorii care aveau ceva de spus aveau probleme, dar teatrul a ieșit foarte bine din comunism și trebuie să îți mențină o poziție critică, iar oamenii să vorbească la spectacole, să educe, nu să prezinte spectacole ieftine de comedie.”

Mesajul co-curatoarei pentru generația tânără, care este consumatoare de cultură, este următorul: ,,Să nu uite că imaginația și cultura îmbogățesc, că acest lucru dă o dimensiune în plus ființei umane, iar noi nu trebuie să fim niște ființe plate, trebuie să ne alimentăm permanent existența cu ceva.”

***

Accesul la expoziția și spectacolul „Kitul de supraviețuire în comunism” este gratuit și necesită rezervare la numărul de telefon: 0751 892 340. Tu și-ai luat doza de istorie pe astăzi?


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/