Cu toate că a absolvit Filosofia la Universitatea de Vest din Timișoara, s-a dezvoltat profesional și activează în trei domenii diferite, ce par că nu au nicio legătură între ele: este trainer pentru studiul limbii germane, asigură ghidaje turistice vizitatorilor din străinătate și este instructor de dans clasic și contemporan. Legătura vine de la faptul că, în toate cele trei domenii, Domnișoara Zboiiing este autodidact.
Studiul limbii germane a pornit în copilărie, din nevoia de a crea o punte de comunicare între familie, rudele emigrate în Germania și revenite acasă, în vizită. Pasiunea a crescut în timp, mai ales pe vremea când era studentă. Atunci l-a descoperit și spune că a fost îndrăgostită de filosoful Immanuel Kant, considerat a fi unul dintre cei mai mari gânditori ai perioadei iluminismului din Germania, ai istoriei culturii apusene. Și-a dorit să studieze opera „în original”, în limba autorului preferat. „Atunci s-a declanșat ambiția și mi-am zis că trebuie să fundamentez ca lumea, creând-mi un sistem propriu de a învăța: în fiecare zi șapte minute de germană! Mi-am impus să nu fac nici mai mult, dar nici mai puțin. Asta ca să nu devină plictisitor și ca să pot instaura o rutină, care, se știe, înseamnă cel mai greu lucru.”
Iar dacă tot a acumulat cunoștințe de limba germană, s-a gândit de ce să nu le împărtășească și cu alții? Domnișoara Zboiiing spune că nu are experiența predării clasice, după teoria didacticii, dar știe că ceea ce face e foarte bine. Colaborează cu diverse instituții care au nevoie de cursuri de limba germană pentru adulți, acestea fiind organizate în ultimii ani online. „Eu, înainte să încep să predau, în anul 2013, m-am dus în Germania, la Universitatea din Heidelberg, la un curs intensiv, pentru a învăța și a-mi testa cunoștințele. Atunci am obținut «Goethe Zertifikat» B2. Dar în timp am urmat și alte cursuri de pregătire, între care cel mai important este cel de trainer. De exemplu, acest calificativ îmi permite să fiu trainer la Conferințele TEDx.”
În urmă cu șapte ani, a creat. pe platforma de socializare Facebook, pagina „Deutsch mit zboiiing”. În timp, aceasta a devenit o importantă comunitate cu peste 92.000 de urmăritori. Aproape zilnic sunt oferite episoade scurte, de numai câteva minute, celor care au nevoie să învețe germana sau celor care pur și simplu doresc să studieze și sunt atrași de această limbă. Întreaga activitate este pro bono și se află la dispoziția tuturor.
A început ca un experiment pe contul personal, dar a fost extins creând o pagină pentru activitatea profesională. „Mi-am dat seama că e foarte bine să delimitezi spațiul privat de ceea ce ești ca profesie sau ca arie de interes. La început au fost câteva solicitări pentru traduceri din limba germană care au devenit din ce în ce mai multe și am ajuns la concluzia că nu-mi mai ajunge timpul și nu voi putea face voluntariat continuu. Atunci mi-am zis că trebuie să înființez o pagină specială și astfel am ajuns la „Deutsch mit zboiiing” (cu trei i, ca să se audă!). Particula de la final reprezintă semnătura mea, așa după cum și pictorii își însemnează lucrările. Mă amuză faptul că unii dintre prieteni continuă să îmi atribuie «zboiiing» ca pe o identitate a mea, numindu-mă astfel!”
Între timp a ajuns să administreze vreo 20 de pagini care au diverse conținuturi, unele de filme, altele de turism. De peste un an și jumătate și-a diversificat activitatea în online, pe lângă Facebook postând și pe canalul propriu de You Tube filmulețe care pornesc de la regula celor 7, 8 minute (uneori mai mult), urmărite de aproape șase mii de abonați.
Dacă priviți înregistrările vă umpleți de buna dispoziție transmisă de Domnișoara Zboiiing, un bulgăre de energie și de zâmbet. Explică pe îndelete, folosește înscrisuri și diverse materiale care pot fi de folos celor interesați să învețe germana cât mai ușor. Spune că în pandemie a fost cel mai mult de lucru, „foarte multă lume a dorit să învețe germană. Agenda mea era plină de dimineața până seara, aproape fără pauză, de multe ori rămâneam fără voce.”
Iar în ceea ce privește decorul, ambianța și cadrele alese, mărturisește că artistul din spatele obiectivului este soțul său, împreună cu care face echipă foarte bună. La fel cum se întâmplă cu fratele său, regizor de film, pentru care a interpretat diferite roluri în cele trei documentare de promovare a Banatului Montan.
Domnișoara Zboiiing duce o viață intensă, are mereu programul aglomerat și spune cu mândrie că limba germană i-a deschis extrem de multe porți și i-a creat oportunități pentru a-și urma pasiunea. „Nu am depus în viața mea un CV nicăieri, toate joburile le-am făcut pe cont propriu, cu încredere în forțele mele. E o mică filosofie aici. Eu sunt înnebunită după anii ’50, atunci când femeile se descoperă pe sine, încep să devină stăpâne pe destinul lor, aleg să nu mai fie doar soții și mame, ci independente, puternice. Așa că mi-am zis că eu nu trebuie să depind de nicio firmă care să mă angajeze, nu-mi place conceptul de salariu, trebuie să muncesc singură, chiar dacă uneori până la 16 ore pe zi.”
Domnișoara Zboiiing oferă ghidaj pentru turiști străini. Cum s-a apropiat de această zonă?
„Urmând o altă școală, aceea de ghid autorizat, curs organizat de către Minister. Cu mulți ani în urmă am anticipat că vor veni turiști pentru evenimentul «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023», dar nu numai. Fiindcă eu sunt ghid pentru turiști de oriunde, care vor să viziteze țara asta, pe care o iubesc! Nu lucrez niciodată pe cont propriu, ci doar prin platforme de tip Tripadvisor. În ultimii patru ani, am fost ghid pentru numeroase grupuri de nemți și taiwanezi. Turul nostru pornește de regulă din București, urmează Castelul Peleș, numeroase obiective de pe Valea Prahovei, Brașov, Sibiu, Sighișoara, apoi Timișoara de unde pleacă mai departe. Ei au un tur Balcanic, cu cele mai multe zile petrecute în România. Nemții preferă Transilvania, Nordul Moldovei și Maramureșul.”
Despre Domnișoara Zboiiing multe ar mai fi de povestit, dar ne oprim la prima și cea mai însemnată pasiune a sa, dansul. I se trage de la întâlnirile organizate la Forumul German, pe vremea când era la liceu. I-a plăcut atât de mult ritmul, muzica, ambianța, costumele, echipa, încât în nici un an, din dansator a devenit instructor la grupa mică. Ambițiile au crescut, reușind astfel să-și ducă colegii de generație până la Graz, în Austria, pentru a perfecționa tehnica dansurilor din țara de origine.
În prezent, oferă cursuri de dans, la cerere, în funcție de necesități, de obicei desfășurate acasă la perechi, în confortul locuinței proprii. „Am fost deja solicitată în Bocșa, Craiova, Deva, la Reșița, Timișoara, dar și peste graniță, online, în Austria. Oamenii mă găsesc pe pagina de Facebook și pe cea de Instagram «În pas de dans-zboiiing». Realizăm diferite coregrafii pentru viitori miri, lucrez cu oameni care nu au făcut în viața lor o piruetă, dar ajung să facă ridicări, să danseze vals, să «ducă» trei minute de dans în fața publicului. Dansul și turismul sunt activitățile mele de weekend, cursurile de germană sunt activitățile curente din timpul săptămânii.”
Domnișoara Zboiiing pare că trăiește după un timp propriu, în care ziua are cu mult peste 24 de ore. Este într-o continuă transformare și permanentă evadare către altceva. E curioasă din fire și așteaptă cu nerăbdare toate surprizele pe care viața ar putea să i le ofere: „Minimum trei copii, o casă unde să facem agricultură în grădină, viitoare episoade pe Facebook și YouTube și alte câteva lucruri pe care încă nu le știu, dar făcut în așa fel încât șapte minute de germană zilnic să existe în continuare. Perseverența este cuvântul cheie!”