POVESTE DE VIAȚĂ. Medicul Alina Emandi – nume devenit brand în lumea bijuteriilor în tehnica soutache

alina e
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

La zece ani distanță de la prima bijuterie handmade, ingenioasa artistă Alina Emandi se va prezenta publicului în vara acestui an cu o expoziție personală, care va avea loc la Muzeul Banatului din Timișoara. A acumulat multă emoție în ultima vreme (pandemică) și destulă creație așa încât simte nevoia să arate lumii cât mai multe dintre minunile pe care le realizează, ca acestea să fie admirate de iubitorii de frumos.

Este o deschizătoare de drumuri în această tehnică a bijuteriilor lucrate cu un șnur textil ce poate fi cumpărat la metru de la mercerie. La începuturi a fost cucerită de măiestria artizanelor poloneze. Urmărea tutoriale pe YouTube, postări pe Facebook și după multe încercări și stăruință a reușit o primă bijuterie de care nu a fost pe deplin mulțumită. A continuat cu perseverență astfel încât în trei luni a reușit să devină ea însăși îndrumător, organizând în șapte orașe din România workshopuri pentru însușirea celebrei tehnici care câștiga tot mai mult teren. S-a format încă de pe vremea aceea o mică comunitate a creatoarelor de soutache. A fost plecată și în Italia la un festival handmade unde a prezentat câteva dintre piesele sale apreciate.

soutache 1

Colierele semnate Alina Emandi, pe care le puteți vedea aici pe pagina de Facebook, pot fi purtate fiindcă împodobesc orice gât sau decolteu  elegant pe orice covor roșu și pot fi prezentate în orice Fashion Show, oriunde în lume. Sunt maiestoase, aristocratice, de o formă specială. Toate piesele sunt create unicat și utilizează cristale Swarovski, pietre semiprețioase și orice fel de material pentru a realiza coliere grandioase!

Cui sunt destinate aceste bijuterii? „În primul rând, femeilor sofisticate și boeme, femeilor nonconformiste și îndrăznețe. Se folosesc în alcătuire, pe lângă pietre semiprețioase, hârtie cerată, metal, bile de sticlă, cristale, lemn, material sintetic, etamină cusută, aproape orice poate fi utilizat pentru a da o formă frumoasă în coliere, cercei, pandantive, decorațiuni pentru poșete sau pantofi. Odată chiar am lucrat cu coconi de viermi de mătase. Pentru mine munca pentru realizarea unui produs de anvergură, care necesită mai multe zile, este consumatoare de energie. La final, am nevoie să ies în natură, să mă încarc, să mă rup cu totul. Îmi place să spun că am un rezervor de culori care trebuie încărcat pentru a crea mai departe. Ador culorile. Le iubesc nespus, cu toată ființa mea. Nu aș putea trăi fără culoare. Cred că dacă nu ar exista sau nu le-aș putea vedea, le-aș construi mental, zi de zi”.

alina emandi

Lucrările Alinei Emandi, originară din Ineu, județul Arad, ajunse deja la ordinul sutelor, s-au răspândit prin lume și se află în colecții din Canada, Statele Unite, Israel sau în mai multe țări din Europa. „Fiecare bijuterie își alege «stăpâna», ele sunt pentru toate gusturile. Bijuterii mari, statement, sau altele mai mici, eu lucrez destul de divers ca și paletă cromatică, materiale, texturi. Combin porțelan cu dantelă fiindcă îmi plac contrastele. Până la urmă din toată diversitatea aș presupune că merge ceva la sufletul unei cliente. E foarte interesant parcursul bijuteriilor din momentul în care le creez și până ajung la posesoare. Am o conexiune interesantă cu handmade-ul și am conștientizat de vreo câțiva ani că ele au energia lor, voința lor proprie și se duc acolo unde simt că trebuie să fie, acolo unde le este locul”.

colier fluturi

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Medicul cu specializare în medicina de laborator, Alina Emandi mărturisește că s-a întâlnit cu tehnica soutache într-un moment mai sensibil când tocmai se închisese laboratorul privat de analize, acolo unde lucra. Și-a dorit să ia o pauză și spune că patru ani a „furat-o” handmade-ul lucrând cu pasiune doar bijuterii din șnur cusut sau lipit. Astfel a avut timp doar pentru marea sa dragoste creând și consolidându-și brandul propriu.

alina em

Și dacă e să numim o altă pasiune, atunci trebuie să menționăm dansul sportiv pe care Alina Emandi l-a practicat în urmă cu ceva vreme, timp de patru ani, participând la diverse competiții pentru adulți. Își amintește cu mare plăcere de respectiva perioadă agitată, încărcată cu emoție, dăruire și consum. A rămas cu numeroase amintiri frumoase despre locuri și oameni noi. „Cred că m-am născut cu nevoia de cunoaștere, sunt un spirit explorator care iubește foarte tare libertatea. Colecționam timbre în copilărie și  mă uitam la peisaje spunându-mi că o să ajung cândva acolo. Și chiar am ajuns în multe locuri. Călătoriile sunt o altă pasiune a mea care mi-au schimbat foarte mult viața. Am reușit să văd locuri, să cunosc oameni și de aceea eu pledez pentru îngăduință, pentru diversitate umană. Am reușit să înțeleg că oameni foarte diferiți de mine trăiesc foarte bine în sistemul lor de valori și că noi oamenii percepem diferit aceeași realitate. Am reușit să ajung în câteva locuri din Europa, în Islanda, Singapore, China, Hong Kong, Cuba, dar călătoria care m-a împlinit sufletește a fost Bali. Călătoria schimbă viața, eu pledez pentru diversitate umană. Orice drum făcut cât mai departe, mă împlinește cu adevărat.”

Săptămâna viitoare urmează o nouă călătorie în America de Sud. Își dorea demult să ajungă în patria tangoului așa că va vizita în mod special Argentina, apoi Brazilia și mai rămâne ceva timp și pentru Uruguay.

Fire sensibilă și romantică, Alinei Emandi i-a plăcut poezia din copilărie. Se bucura de aprecierea celor care o citeau și, spune că, încă de atunci s-a decis să devină medic, asta ca să aline și trupuri nu doar suflete. A participat la concursuri naționale de unde s-a întors în mai  multe ediții cu mențiuni A continuat să publice pe site-ul poezie.ro, sub semnătura Karina-Alina Emandi, dar încă nu și-a cuprins creația într-un volum. Are tot timpul și toată inspirația înainte!

Ce și-ar mai dori? Să convingă lumea să lase urâtul deoparte. „Să facem întotdeauna ceea ce simțim, să ne ascultăm vocea interioară, să ne ascultăm corpul și ceea ce simțim, să ne respectăm și să ne iubim. Din iubirea și respectul față de sine, vine iubirea și respectul pentru ceilalți, pentru munca noastră și pentru ce lăsăm în urmă. Îmi doresc să nu plictisesc niciodată, să nu pot fi aliniată vreunui trend sau concept handmade. Îmi doresc sa fiu eu – mereu altfel – în bijuteriile mele. Soutache by Alina Emandi – rămâi mereu surprinzător!”

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/