POVESTE DE VIAȚĂ. În pași de dans cu Elena Măruță și diplomatul japonez Yoshihiro Katayama

cupa mystic
Stiri publicitate la Iulius Mall Timisoara po 1000x100px (3) Stiri si Publicitate din Baile Herculane pentru Timisoara si Resita untitled design set 970x90 px

Pentru povestea de astăzi, deschidem cutia cu amintiri… și vă invit să priviți mai atent fotografia de mai sus despre care trebuie să știți că a fost realizată la festivitatea de premiere a concursului de dans sportiv, organizat de către Clubul Mystic din Reșița, la Sala Polivalentă.

Era în ziua de 15 septembrie 2012 când perechea alcătuită din Elena Măruță și diplomatul japonez Yoshihiro Katayama urca pe podiumul de premiere, pe locul II, la concursul de clasa D, categoria de vârstă 19-35 de ani. Era un cuplu cu înfățișare aparte, exotică chiar, care se făcea remarcat la orice competiție națională sau internațională. Pentru că da, cei doi au trecut și dincolo de granițele țării. Au ajuns în Ungaria, Bulgaria, Ucraina și Grecia. Dețin un palmares bogat, alcătuit din numeroase trofee adunate în aproape 4 ani, după participarea la concursuri în 30 de localități din România și alte 4 țări străine. Dar, cel mai important, sunt campionii Cupei României la Dans Sportiv secţiunea Seniori, clasându-se pe locul I la Cupa României standard (2010) și latino (2011).

Elena Măruță și Yoshihiro Katayama, ambii pasionați de dans, pe care fiecare îl practica separat, s-au întâlnit la Bucureşti, în anul 2009, în sala de antrenament a clubului Hobbydance, condus de antrenorul Justin Istrate. Niciunul nu avea partener așa că au decis să formeze o pereche, au început să se antreneze serios și după numai trei luni intrau în primul lor concurs. Desigur, la categoria tineret-adulți (16-35 ani), pentru că în România acelor vremuri încă nu se organizau competiții pentru seniori. Abia anul 2010 a deschis drumul pentru această categorie de vârstă, la clasa Open Seniori, organizată cu ocazia Campionatului Național de Dans Sportiv.

Dar cine sunt cei doi protagoniști care la un moment dat au fost sărbătoriți de Clubul Hobbydance pentru „100 de concursuri și 100 de ani”, adică vârsta totală a cuplului?

Diplomat de carieră, la momentul respectiv domnul Yoshihiro Katayama era consilier și șef adjunct al Ambasadei Japoniei la București. Era pentru a treia oară în misiune în țara noastră pe care o cunoscuse deja din anul 1981 din primul său mandat aici și devenise foarte atașat de cultura, limba și tradițiile românești. A prins gustul pentru acest sport al eleganței și bucuriei în ring în Ucraina, acolo unde fusese delegat o perioadă pe post de consilier al Ambasadei Japoniei la Kiev. În secvența video de mai jos, o selecție realizată din emisiunea „Garantat 100%” difuzată de televiziunea publică, domnul Katayama explică felul în care poate împăca rigorile regulamentului diplomatic cu pasiunea pentru dans, trăită de un om obișnuit.

Revenit în România din anul 2008, a reușit să-și dezvolte pasiunea pentru dans dincolo de un simplu hobby și să-și exprime creativitatea și inspirația din afara orelor de serviciu. În acest context a început participarea la competiții de dans sportiv, alături de partenera sa.

tripla

Doamna Elena Măruță s-a înscris la Clubul Hobbydance din 2007 și dansa de plăcere după orele de serviciu. A fost suficientă încurajarea venită din partea antrenorilor ca pe urmă totul să se amplifice sub efectul bulgărului de zăpadă. Nici nu a bănuit cât de mari sunt cheltuielile pe care această pasiune le presupune. Costă mult costumele unicat din mătase fină realizate la ateliere specializate, apoi accesoriile pentru decorațiuni, pietrele Swarovski, puful de struț și aripile croite din pânză de parașută. Nu e deloc ieftină nici încălțămintea pe care nu o poți cumpăra dintr-un magazin clasic. Totul reprezintă comandă specială, inclusiv accesoriile (coliere, cercei, podoabe de păr) care trebuie asortate perfect fiecărei rochii și care au fost realizate pe comandă unicat. Colecția de costume adunate de-a lungul anilor a însumat mai bine de 10 rochii de culori diferite: roșu, violet, negru, galben, verde… cea mai scumpă dintre ele ridicându-se la suma de 800 euro.

Rezultatele inițiale destul de modeste obținute în competițiile de tineret-adulți nu i-au descurajat, dimpotrivă, i-au ambiționat să persevereze. Antrenorul principal și totodată cel care a „produs” perechea ”Yoshi și Elena” – așa cum a fost cunoscută în rândul dansatorilor din acea vreme – este Virgil Boroș, antrenor de dansuri standard. La secțiunea latino perechea a fost antrenată de Ana-Maria Dinu-Nedelea, dansatoare clasată în top 50 mondial la dansurile latino-americane. În decursul celor aproape patru ani, perechea a mai fost antrenată și de Alexandra Răuță, Melania Istrate, Irene Bocan. Aveau nevoie de mai mulți antrenori fiindcă și cerințele în cele 10 dansuri erau ridicate. La clasa Standard se dansează: vals lent, vals vienez tango, slow fox, quick-step, iar la clasa Latino se dansează: samba, cha cha, rumba, paso doble și jive.

Pe lângă activitatea competițională cei doi sportivi s-au implicat și în proiecte sociale. Astfel pentru ediția 2011 a Galei Persoanelor cu Dizabilități, Yoshi și Elena au pregătit un moment de vals vienez împreună cu doi tineri care au sindromul Down. Momentul a fost mult apreciat și mediatizat la vremea respectivă!

stiri si publicitate casino herculane by sungarden stiri si publicitate gif card de energie dacus 1000x100
Stiri din Timisoara Capitala Europeana Culturala, evenimentele continua si in 2024 1000x100 edb

elena si yoshi

În decembrie 2012, cu puțin înainte de plecarea definitivă din România a diplomatului japonez, perechea „Yoshi și Elena” a susținut un moment de dans sportiv, ca dar de Crăciun pentru bătrânii instituționalizați într-un cămin din București.

Cum vă spuneam, aproape 4 ani, între 2009-2012, Elena Măruță și Yoshihiro Katayama au format perechea de aur a seniorilor dansului, timp în care au străbătut țara în lung și în lat participând la concursuri organizate mai aproape sau la depărtare de București. Nu ar fi rezistat presiunii și oboselii drumurilor lungi cu trenul, avionul sau cu mașina, dacă nu ar fi avut o pregătire fizică foarte bună, fiindcă pe lângă antrenamentele obișnuite la sala de dans mai mergeau zilnic la antrenamente tehnice pentru anduranță și pregătire fizică.

Anul 2012 a însemnat sfârșitul mandatului în România, iar consilierul Ambasadei Japoniei la București s-a îndreptat către țara natală. Diplomatul japonez mărturisea că după 11 ani petrecuți în România, prin dans a reușit să cunoască mult mai multă lume decât prin profesia sa. Fiecare concurs de dans sportiv a fost o altă provocare, prin intermediul căreia a putut observa oameni și mentalități dar și contexte sociale specifice societății românești. Poate că și de aceea a ales ca, pe toată perioada cât a dansat în România, să poarte pe fracul de concurs drapelele celor două țări.

yoshi si elena

Și mai presus de rezultatele cuantificabile în puncte și locuri obținute în tot acest răstimp a fost apreciată perseverența și longevitatea perechii, tenacitatea cu care a trecut de momentele mai puțin – sau chiar deloc – glorioase și a continuat să meargă înainte în dorința continuă de progres și autodepășire, demonstrând că vârsta nu este un obstacol atunci când vrei cu adevărat să faci ceva, că niciodată nu este prea târziu ca să reușești în viață. Cu siguranță dansul, este sportul în care poți face performanță la orice vârstă!

yoshi ambasador

Din vara anului 2020, Excelența Sa, Yoshihiro Katayama este ambasadorul Japoniei în Republica Moldova! Konnichiwa- Bună ziua, domnule Ambasador!

YouTube video

Stiri si Publicitate Timisoara, Resita, Hotel Versay aprilie 980x120 px Stiri din Resita si Timisoara banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/