POVESTE DE VIAȚĂ. În croazieră pe mările lumii, cu Laura Nerău

laura nerau iii

Formată în Reșița, cu studii universitare absolvite la Timișoara, caransebeșeanca Laura Nerău se află în prezent printre persoanele cu importanță decizională, parte din cel mai mare club de călătorii din lume.

InCruises este o companie care oferă servicii turistice internaționale la bordul unor nave de croazieră. A fost înființată în SUA în urmă cu șapte ani, are peste un milion și jumătate de membri, iar în România numărul celor care au călătorit prin intermediul acestui sistem a depășit 5.000.

laura nerau croaziere

„Visul meu din totdeauna a fost să călătoresc, asta îmi place mie să fac. Și îi însoțesc și pe alții pe acest drum. Iubesc provocările și aventura, care te face să simți că trăiești!”

Laura Nerău are o poveste de viață fascinantă din care fac parte decizii importante pentru viitorul personal, dar și al familiei și momente în care a fost nevoită să dea câte un restart activității profesionale atunci când a fost timpul. A iubit provocările și a căutat să facă față, ducându-le la bun sfârșit. A lipsit din țară mai bine de un deceniu, iar la întoarcere și-a regrupat forțele lansându-se într-un domeniu la care în adolescență doar visa: turismul.

laura nerau grup colege

 „Am plecat din Reșița în anul 2002 și ne-am reîntors din Grecia în 2014, dar la Timișoara. Soțul meu, inginer mecanic, specializat în automatizări, a fost solicitat să lucreze pentru un proiect internațional și mai mult de doi ani am stat în așteptare, neștiind ce să facem, încotro să o luăm, el acolo și noi în țară. Decizia a venit la momentul potrivit, mai ales că tot timpul îmi doream să plec într-o țară mediteraneeană. A fost pentru noi, întreaga familie, o experiență foarte frumoasă. Am plecat cu doi copii de 11 și 14 ani, care nu știau limba greacă. A fost greu la început, o ruptură de întreaga lor realitate, de tot universul și de tot ce știau ei, de bunici, rude, prieteni. Dar, după cum copiii se adaptează repede, au învățat destul de bine limba, au fost bine primiți de colegi și s-au integrat. Fiica mea a și absolvit facultatea în Grecia. Înainte de a pleca din țară, eu am lucrat la Evidența Populației la Poliția Reșița, fiind atunci printre primii informaticieni de după Revoluție ai acestei instituții.”  Discuția despre copii este un motiv de bucurie în plus și de mândrie pentru mama care a avut atât de mult curaj și încredere în forțele proprii ca la 40 de ani să ia viața de la început. „Fiica mea este filolog, a studiat spaniolă-greacă și din pasiune pentru limba chineză a obținut și o bursă de studii la Beijing. Iar fiul meu a absolvit științe economice la Timișoara, lucrează în cercetare și ambii s-au stabilit la București.”

laura nerau foto

Engleza o cunoștea la nivel de amator, iar de voie, de nevoie, a învățat limba greacă. „Asta a fost singura mea grijă, cum am să mă descurc, fiindcă mă consideram antitalent la învățarea limbilor străine. Am studiat în școală germană, franceză, engleză, rusă, dar nu s-a prea prins de mine. Limba greacă este frumoasă și trăind printre autohtoni, am învățat-o fără probleme.”

Familia Nerău s-a stabilit într-un oraș apropiat de mare, situat la jumătatea distanței dintre Atena și Salonic, un oraș primitor unde „ne-am integrat foarte bine, ne-am făcut foarte mulți prieteni greci dar și din rândul comunității de români de acolo. Păstrăm în continuare legătura cu ei și ne vizităm.”

laura nerau familie

Toate ambițiile s-au declanșat fiind într-o țară străină și într-un mediu necunoscut, astfel încât a făcut față cu brio mai multor joburi din diferite domenii. A avut parte de experiențe care mai de care mai plăcute și mai interesante: „am lucrat un an la un post de radio, la Departamentul de Relații cu publicul, apoi, la un cabinet stomatologic m-am ocupat de sterilizări dar și de partea informatică, pentru consolidarea bazei de date. Cea mai frumoasă experiență a fost la o fermă piscicolă situată pe malul mării, acolo unde am avut ocazia să cunosc lumea viețuitoarelor marine, a delfinilor jucăuși. Am mai colaborat cu un birou de avocatură pentru traduceri, ajutându-i pe cei care doreau să facă primii pași într-o țară nouă, să rezolve problemele birocratice legate de închirierea unei locuințe, înscrierea copiilor la școală, asigurarea medicală, etc.”

România, Timișoara – o nouă provocare

Anii de criză, situația economică incertă la un moment dat și nevoia de a-i ajuta pe părinții rămași în țară, a determinat familia Nerău să se reorienteze. Astfel că decizia revenirii din Grecia, a fost luată la momentul potrivit. „Ne-am întors, dar după 14 ani viața parcă se schimbase, nu am mai găsit aceeași oameni, aceeași prieteni sau cunoștințe și în plus ne-am stabilit în Timișoara, fiindcă acolo găsise soțul meu de lucru. Am luat practic viața, din nou, de la început, cu elanul oamenilor maturi. Am profitat că știu limba greacă și m-am înscris la un curs de ghizi de turism. Așa am început aventura în acest domeniu care de fapt, era un vis încă din adolescență, fiindcă eu am dat examen la facultate, la secția Alimentație publică și Turism, la București. Acolo nu am intrat, dar am absolvit Finanțe-bănci, la Timișoara.”

Cursul de ghizi i-a deschis Laurei Nerău porțile unui domeniu ce presupune multă comunicare, contact permanent atât cu ofertanții cât și cu beneficiarii serviciilor turistice. Anual, din partea firmei de turism timișorene, pleca în Grecia detașată mai multe luni, pentru a fi ghid și organizator de excursii locale pe perioada verii, în Tassos și Lefkada dar și în insula Evia.

laura nerau ii

Turismul de elită

„La un moment dat am vrut să fac turism și pentru sufletul meu. Și după cum atunci când vrei ceva Universul lucrează, întâmplător, la o întâlnire cu foști colegi de liceu, am aflat despre un club internațional de croaziere. De aici a început marea aventură a vacanțelor de alt gen, fiindcă într-un timp scurt, ai posibilitatea să vezi multe locuri. Este considerat turism de lux, dar a devenit un turism destul de accesibil. În continuare multă lume se gândește la croaziere ca la ceva greu de abordat și inaccesibil, dar nu este așa. În plus, ai ocazia să vezi mult mai multe locuri și să nu fii un simplu turist. Călătoria este foarte confortabilă, dimineața te trezești mereu în alte porturi, poți vizita alte orașe, locuri pe care în mod normal ți-ar fi greu să le vezi.”

laura nerau

Laura Nerău mărturisește că a participat la șapte croaziere în doi ani și jumătate și a întâlnit foarte mulți români pe vas din afara grupului. „În iarnă, când am fost în Emiratele Arabe, eram peste 200 de conaționali, într-o mare de populație cosmopolită. Se auzea vorbindu-se engleza, spaniola, rusa, italiana, franceza, germana și multe altele. Personal, am străbătut toată Mediterana. Am văzut importante orașe-port și nu numai, aflate în Spania, Franța, Italia, Malta, Tunisia, apoi numeroase țări arabe din Golful Persic, Dubai, Abu-Dabi, Quatar, insula privată a Companiei MSC. Sunt locuri foarte frumoase pe care ai ocazia să le observi alături de prieteni. Fiindcă aici, în călătorii, ai posibilitatea să cunoști și să te împrietenești cu foarte multă lume.”

laura nerau pe bicicleta

Laura Nerău a crezut mereu în forța binelui, convinsă că Acolo Sus, cineva are grijă de noi și mai ales că ceea ce dai, aia primești. „Ne-am apropiat și mai mult de comunitate și am înființat împreună cu nora și cu fiica mea, o asociație avându-i în atenție pe copii. Eu mă ocup de zâmbăricii călători, facem excursii, ne bucurăm de timp prețios împreună, iar nora psiholog desfășoară programe pentru copiii cu autism. Tot timpul m-am străduit să fac bine și să ajut, și chiar dacă nu am așteptat asta, răsplata nu a întârziat să apară, am simțit-o la fiecare pas.”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/