Arădeanul organizează evenimente-spectacol interactive, excursii-atelier, retreaturi, găteli, team-buildinguri în care predă, cântă, glumește, gătește și filozofează despre această activitate complexă atât de dragă lui, de a ne hrăni din natură.
A fost participant din această toamnă în cele mai recente episoade și a gătit în emisiunea culinară „Chefi la cuțite” de la Antena 1. Dacă ați urmărit emisiunea, cu siguranță i-ați remarcat veselia, discursul efervescent, modul prietenos în care a relaționat cu colegii de echipă, dar și cu juriul.
Este un personaj atipic, glumeț, excelent povestitor. I se spune Ursu, iar el se descrie: „Ursu – Dinpăduremâncătorul, Îndelungvorbitorul și Îndubălocuitorul – ciupercuționist, grasfluensăr și trubadurs celebru”, cel mai vizibil influencer din zona căutătorilor de ciuperci din online-ul românesc. În intenția de a evidenția importanța directă a mediilor naturale, mai ales pentru locuitorii marilor aglomerări urbane, evenimentele Ursit sunt menite să accesibilizeze tehnici care multora le par fanteziste, îndepărtate, imposibile, periculoase.
Are deja o seamă de ateliere de ciupercărit, sesiuni de căutări organizate în numeroase zone deluroase din țară, dar nu numai, pornind din Maramureș și până la Dunăre, în zona capitalei, Sibiu-Brașov, Cluj… și pe unde nu a umblat! Inclusiv la Gărâna, în munții Semenicului, Ursit a fost prezent, la sfârșitul verii. Cu ce se deplasează? Ei bine, aici e o altă poveste, fiindcă locuiește și se deplasează în Republica Ursărească California Mobilă. O dubă transformată în camper ce îndeplinea pe vremuri alte nevoi.
De ciuperci s-a apropiat mai mult odată cu petrecea timpului în natură. Cunoștea câteva soiuri învățate în copilărie, dar curiozitatea și dorința de a ști mai mult l-au aruncat în vâltoarea informațiilor. Practic, a devenit autodidact în studiul acestor roade ale pădurii, mai ales pentru că întâlnea numeroși culegători de ciuperci întorcându-se din pădure cu recolte bogate. Spune că vreme de câțiva ani până când a studiat suficient și s-a convins pe sine că e bine ceea ce face, nu a fost decât maxim creator de conținut online. A constatat că există o „prăpastie” între cei care știu multe lucruri despre ciuperci și cei care nu știu nimic. Astfel, s-a hotărât să unească într-un fel aceste lumi, chiar dacă profesional nu e nici biolog, nici chimist, ci muzician și foarte bun comunicator.
„În acest context am devenit organizator de astfel de evenimente, așa s-a născut «Metoda Urs-Cum să ciuperci», metodă prin care am transformat întreaga lume în propria mea grădinuță. Am descoperit o lume imensă, o abundență fantastică. Am descoperit conexiune, spiritualitate, m-am reconectat cu Dumnezeu în tot procesul acesta. Am înțeles cât de mult îmi doresc să fiu conectat cu societatea și să nu fiu undeva, un mic hribuleț în vârf de munte, ci să construiesc comunitate, să fiu miceliu, nu doar fruct al ciupercii. Natura, «ciupercozaurii», «aceste minunate bucățele de proteină, vitamine, minerale și magie», «lemnoșii» și alte nenumărate elemente chiar de sub nasul nostru redevin personaje complexe, dar vii, care se manifestă în fața noastră, pe care ajungem să le cunoaștem cu nume, prenume și caracteristici științifice – într-un basm complex pentru oameni mari, în care suntem cu toții personaje cheie. Marele bonus însă, cireașa surprinzătoare și șocantă de pe tort e că, spre deosebire de arta teatrală, acest spectacol e realitate prin faptul că nimic nu e mai fizic, mai visceral, mai prezent decât actul de a alege, culege, introduce și asimila în propriul corp hrană, materie care să te susțină viu. Prin toate regulile prezentate pe larg, fantezia primește dimensiune reală – basmul devine viața ta ca participant iar povestea devine înțelepciune pe care omul – bravul nostru erou, acum știe să o găsească, aleagă și folosească pentru a-și susține forța vitală, pentru a-și trăi armonios zilele în simbioză cu mediul din care face parte: niciodată singur, niciodată abuziv, niciodată hrăpăreț, ci atent, conștient și recunoscător pentru minunea din care face parte, pentru minunea pe care începe să o cunoască intim, pentru minunea pe care, de fapt, chiar el o păstorește.”
Dan „Ursu” Olar mărturisește că este modul în care a reușit să-și transforme întreaga lume în propria-i grădină „din care mă hrănesc cu vizibil, considerabil succes de aproape 10 ani, fără să mor nici măcar o dată!”. În ultimii doi ani și jumătate, în atelierele din pădure a interacționat cu peste 700 de persoane, acțiuni despre care încă nu dorește să dezvăluie nimic chiar dacă se vor dezvolta înspre alte direcții. Lăsăm viitorul să ne surprindă!
A absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice, la Politehnica timișoreană, deși în liceu dovedise aplecare spre științele exacte. A urmat matematică-informatică la Colegiul „Moise Nicoară” din Arad. Din perioada liceului a descoperit atracția pentru muzică, pentru tobe-percuție în special.
Înainte să fie „ciupercuționist”, a fost percuționist, adică muzician, mai bine de șase ani dedicându-i activității muzicale în cadrul trupei de rock alternativ Ad Hoc Medieval în care a activat, dar și organizării unor festivaluri și evenimente muzicale. „Am cunoscut celebritatea, să spun așa, am cântat împreună pe numeroase scene din țară, am ajuns și în străinătate și acela a fost motivul pentru care din Timișoara, m-am mutat la București. Am avut mereu contact cu oamenii din industria muzicală, duceam o viață foarte încărcată. Înainte de pandemie cântam cu trupa de reggae El Negro. Pentru mine a fost foarte important fiindcă eu admiram trupa asta din liceu și am ajuns peste ani să cânt cu idolii mei!”
Dan Olar a devenit, o perioadă, muzician stradal. „E o idee mult mai bună să devii nomad, să ai libertate de mișcare. Nu cânți în același loc, nu intervine plictiseala, mai cunoști oameni și locuri. Rulota mi-a dat siguranța că sunt independent.”
Fie că e vorba de un Retreat Ursit, de un atelier, de o excursie-atelier, de cursurile online sau doar de conținutul de pe rețelele de socializare, experiența Ursit îmbracă lumea în „imaginarul real” și o face inclusiv cu denumiri științifice. Viața noastră chiar e o poveste de vis, iar dac-am uitat cum să vedem asta, Ursu ne amintește în considerabil detaliu. Iar până-l întâlniți, vă îndeamnă vesel și șugubăț, chiar din improvizata lui casă pe roți, să nu uitați că: „Mai bine murdar de viață decât curat degeaba!”
sursa foto: arhiva personală Facebook