Zilele trecute făcea înconjurul internetului un șir de imagini spectaculoase. Fiindcă se pregătea de ploaie, cerul Reșiței era brăzdat de o perdea de fulgere. Era momentul când se puteau surprinde fenomene meteo interesante ce determină descărcări electrice pe care nu le poți vedea în mod obișnuit. Cum nici un om obișnuit nu poate surprinde așa ceva. Trebuie să fii, întâi de toate, apropiat de natură, să știi când se întâmplă și ce fenomene pot avea loc, mai apoi să ai dispozitivele necesare, un aparat de fotografiat sau un telefon performant.
Autorul imaginilor este reșițeanul Liviu Oană și din discuția purtată, aveam să descopăr o poveste interesantă despre pasiuni și pasionați, despre oameni și evenimente care credeam că există doar în filme sau în documentarele Discovery: vânătorii de furtuni și filmările evenimentelor extreme.
Fotografia nu are filtre, autorul ei spune că „era deja întuneric și am putut seta expunerea la o secundă. Poza aceasta este compusa din 12 cadre separate, fotografiate cu drona. Este imposibil din punct de vedere fizic să aibă loc atâtea trăsnete în același timp. Toate pozele de genul acesta sunt compuse din mai multe cadre.”
Liviu Oană și-a descoperit pasiunea din copilărie și mărturisește că „am rămas impresionat de complexitatea atmosferei ceea ce m-a determinat să citesc mult, nu doar cărți de meteorologie ci de știință în general. Mergeam des și la Stația Meteo din Reșița acolo unde am luat contact direct cu manifestările din domeniu. Apoi, descoperind și Internetul, căutam acolo tot ce găseam legat de meteorologie. În timp, s-au format adevărate comunități cu câteva mii de membrii dar și de urmăritori. Acum, pagina oficiala de Facebook unde activez este aici și oricine dorește, poate găsi informații despre activitatea noastră. Cei care sunt acasă și au acces la internet, se pot uita pe diferite produse meteo, imagini satelitare, la detectoarele de fulgere și îi putem îndruma…Ceea ce ne determină să vânăm aceste fenomene meteo este în principal din pură pasiune.” Tot din pasiune a și început un doctorat la Facultatea de Matematică și Informatică de la Universitatea de Vest din Timișoara, cu tema „Meteorologie (sisteme informatice de prognoză) și algoritmi de inteligență artificială”.
Liviu Oană este printre puținii deținători din România ai unor detectoare de fulgere și face parte dintr-o rețea internațională de specialiști, cu sediul în Germania, constituită în anii 2000. Cu acest dispozitiv se pot vedea în timp real fulgerele care se produc. Și-a cumpărat recent și cea de-a doua dronă, un DJI Air2S, mult mai performantă, pentru că așa se întâmplă atunci când ești pătruns de „microb”, vrei mereu mai mult și mai sofisticat. De data aceasta investiția a sărit de 1.000 de euro. Drona îl ajută nu doar în profesie, (lucrează în domeniul IT, analist de date pentru procesarea datelor geosatelitare) ci și pentru concretizarea unui plan de viitor. Intenționează să se dedice fotografiei aeriene din domeniul natură și peisaje urbane, care sigur că sunt diferite față de fotografiile realizate cu un aparat foto obișnuit. Drona se ridică la 100-120 de metri altitudine iar imaginea panoramică este cu totul alta. Cât despre permisiunea de a deține un astfel de aparat, am aflat că acesta trebuie înregistrat la Autoritatea Aeronautică Civilă și pentru că depășește greutatea de 250 de grame, a trebuit să obțină și certificările de operare-pilot la distanță.
„Pentru a ridica o dronă de la sol, în funcție de locul în care te afli, este nevoie de autorizări mai ales de la Ministerul Apărării sau Romatsa, dacă ești în apropierea unor obiective importante cum ar fi un aeroport, sau pe muntele Semenic. Nu poți să te miști oricum, la voia întâmplării. Ceva mai lejer este aici, în zona noastră, la Reșița.”
Ce este interesant de știut, dronele de ultimă generație au sisteme speciale de evitare a coliziunii și nu există vreun pericol legat de intersecția cu alte dispozitive de acest fel. Cu siguranță, trebuie să știi să mânuiești bine acest aparat, ceea ce presupune mult exercițiu și multă practică. Am mai aflat că pe ploaie densă drona nu poate fi pusă în mișcare, deci, fotografiile se fac cu ceva timp înainte.
Furtunile sunt periculoase dar oferă un spectacol unic. Atunci când cei mai mulți dintre noi ne adăpostim în case, „vânătorii de furtuni” se duc în inima vijeliilor. „Capturile” sunt postate pe internet, acolo unde iubitorii fenomenelor naturii le pot aprecia. Pe lângă imaginile surprinse, „vânătorii de furtuni” iubesc și energia pe care le-o dă natura dezlănțuită, poate și adrenalina. Sunt sute, chiar mii de persoane din toată țara, care semnalează în comunitățile de pe Facebook asemenea fenomene când acestea se produc. Pot fi urmărite activități ale membrilor pe contul Asociației pentru Monitorizarea de Fenomene Meteorologice Severe care se numește Rometex-Vânătorii de Furtuni.
Se „vânează” furtuni, ploi abundente, vijelii, structuri de nori fotogenici, fulgere, tornade, chiar dacă acestea nu sunt atât de dese. Dar, în ultima perioadă au putut fi văzute și la noi. Ca o curiozitate, recent, s-a produs un nor-pâlnie în apropiere de Lugoj și cineva a imortalizat imaginea:
Echipamentele folosite de „vânătorii de furtuni” sunt destul de costisitoare, dar, datorită tehnologiei avansate din ziua de azi, dispozitivele smartphone sunt la îndemâna oricui și pot fi obținute imagini spectaculoase și în acest fel.
Să fie această pasiune pentru fenomene meteo extreme, periculoasă? „Se poate spune că este periculos să te avânți așa, însă mulți dintre noi avem un minim de pregătire în domeniul meteorologiei și fenomenelor meteo de risc și putem să minimizăm aceste efecte. ”
Vânătorii de furtuni se bazează nu doar pe prognoza meteo transmisă de autorități, de Autoritatea Națională de Meteorologie ci și pe resurse proprii, diverse modele de prognoză atmosferică, date în timp real, derivate din imaginile satelitare și detectoarele de fulgere care permit estimarea unui potențial de furtuni. Astfel se poate evalua situația și se pot lua decizii în privința plecării pe teren.
Liviu Oană își amintește de plăcute experiențe din trecut avute în Apuseni, zona Bihor dar și în centrul țării privitor la fotografiatul fenomenelor de risc. Nu contează distanțe, nu contează investițiile, atunci când există pasiune. Pentru că pasiunea trebuie hrănită, inclusiv cu fulgere!