Poprire! Societatea de apă-canal a Lugojului, blocată de Apele Române din cauza datoriilor înregistrate

Desființarea societății lugojene Meridian 22, cea care se ocupă de întreținerea rețelelor de apă și canalizare ale municipiului de pe Timiș, este foarte aproape să fie pusă în aplicare. Redresarea situației Meridian 22, care oricum era foarte complicată, devine imposibilă, în condițiile în care marți, 26 ianuarie, au fost puse în practică primele măsuri financiare, care reduc la minimum activitatea societății.

Din cauza penalizărilor uriașe, imposibil de achitat vreodată, Apele Române au blocat conturile societății pentru eșecul modernizării Stației de Epurare de la Jabăr. Deși nu este vina directă a Meridian 22, refacerea stației de epurare fiind o investiție a Primăriei Lugoj, societatea trebuie să suporte acum consecințele risipirii a aproximativ 6 milioane de euro pe parcursul unui deceniu pentru un proiect de reechipare nereușită, astfel încât în prezent epurarea apelor menajere ale Lugojului nu se mai face prin niciun sistem. Deși Apele Române au amânat ani de zile aplicarea unor măsuri mai dure împotriva poluării masive a cursului râului Timiș, administrația lugojeană nu a reușit să finalizeze niciodată proiectul de modernizare, în prezent apele murdare fiind deversate direct în Timiș, astfel că stația de la Jabăr a devenit cel mai mare poluator.

Situație imposibil de gestionat

„Situația Meridian 22 a devenit imposibil de gestionat. Blocarea conturilor societății de către cei de la Apele Române pentru penalități ce vor totaliza circa 3,6 milioane de lei va îngreuna foarte mult activitățile de întreținere a rețelelor de apă-canal. Salariile nu vor fi afectate, însă va fi dificil de lucrat în relația cu furnizorii de materiale pentru a putea rezolva avariile zilnice. Mai grav este că nu avem niciun plan B, pentru că nici cei de la Aquatim nu vor să ne preia rețelele. Este foarte dificil să avem o previziune pentru viitor. Ce este cert, Meridian va intra în faliment și va trebui să înființăm un serviciu de apă-canal la primărie, în primă fază cu patru echipe de intervenție în oraș. Situația actuală este rezultatul nepăsării în gestionare unor domenii vitale pentru municipiu, acelea de asigurare a alimentării cu apă a populației și de respectare a unor norme pentru funcționarea în parametrii legalii a sistemului de canalizare și epurare. Din păcate, eșecul modernizării stației de epurare, în condițiile în care a existat finanțarea necesară, ne va crea multe probleme în anii următori, până vom putea să refacem epurarea apelor reziduale produse de orașul nostru.”, a explicat Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

Discuții la Timișoara

Directorul interimar al Meridian 22, Florin Iovescu, a avut discuții – cu cei de la Apele Române – legate de blocarea conturilor. „Conturile vor trebui deblocate, însă sunt câteva condiții impuse de către cei de la Apele Române, iar acestea se leagă în principal de reeșalonarea datoriei de 608.000 lei pe care o avem de plătit în urma proceselor pierdute. Am mai fost în astfel de situații, dar cei de la Apele Române au simțit acum că se apropie insolvența și și-au luat măsuri de precauție.”, a precizat Iovescu.

Blocarea conturilor Meridian 22 de către Apele Române reprezintă ultima lovitură de care mai avea nevoie societatea, un bolnav aflat în agonie de ani buni, bandajat din cap până în picioare, la care se adaugă ipotecile puse anterior pe sediul din strada Plopilor, dar și pe ștrandul de pe insula din Cotu-Mic. Ce se va întâmpla cu rețelele de apă, cu cele trei uzine de apă sau cât vor mai putea fi menținute în stare de funcționare în condițiile actuale este greu de anticipat. O situație mai dificilă ca acum nu a fost niciodată, de când ne bucurăm, ca municipiu, de condițiile civilizației modern, condiții care nu sunt departe de a le pierde.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/