Propus de PNL pentru funcția de vicepreședinte al CJ Timiș în viitoarea administrație, Alin Popoviciu definește, într-un interviu acordat expressdebanat.ro, alianța cu PSD și explică modalitatea în care aceasta funcționează.
Liberalii și social-democrații din Timiș au stabilit să discute în jurul datei de 10 septembrie protocolul de colaborare pentru Consiliul Județean, după ce Alfred Simonis (PSD), președintele ales al CJT, a anunțat că le-a transmis un draft și că așteaptă un răspuns. Până acum, liberalii au reușit să anunțe doar că propunerea lor pentru funcția de vice este Alin Popoviciu. Încă mai lucrează la varianta finală de protocol.
„Marilen Pirtea și Vasile Blaga au avut o discuție cu Alfred Simonis și undeva în jurul datei de 10 septembrie cred că se semnează protocolul. Există un draft de protocol pe care l-am studiat, s-au mai făcut niște ajustări, urmând ca în jurul datei de 10 septembrie să se semneze”, a declarat Alin Popoviciu pentru expressdebanat.ro.
Întrebat dacă acel protocol conține și prevederi legate de împărțirea unor funcții, altele decât cele de vicepreședinte, Popoviciu a negat. „Nu ai voie, e ilegal”, a spus fostul deputat PDL, revenit în rândul liberalilor după ce a fost exclus din partid în mandatul lui Alin Nica.
Vă reamintim, în viitorul CJ Timiș, prin alianța electorală, social-democrații și liberalii au reușit să obțină 20 de mandate (10 PSD, 10 PNL) dintre cele 36 totale. Vor mai fi 11 consilieri de la Dreapta Unită (USR, Forța Dreptei și PMP) și 5 de la AUR.
Colaborarea/alianța post-electorală dintre PNL și PSD, în județ, până la preluarea efectivă a mandatelor de către noii aleși este susținută doar de declarații politice. În toată această perioadă, nici liberalii, nici social-democrații nu s-au ferit să se atace reciproc, în context electoral. Întrebat cum se împacă războiul în declarații cu guvernarea pe plan local, Alin Popoviciu a explicat. „E simplu”:
„Alianța cu PSD a fost politică (n.r, electorală). Noi suntem aliați în CJ și la Primăria Timișoara, având în vedere că am avut liste comune, dar politic fiecare ne vedem de drumul nostru. Alianța există din punct de vedere administrativ atât timp cât noi am stabilit că între 8-5 (n.r, orele 8.00 – 17.00) trebuie să facem administrație, iar după 5 fiecare se ocupă de partidul din care face parte, să avem un scor cât mai bun. E simplu. Cât suntem la CJ și la primărie trebuie să ne facem treaba că de aia am fost aleși și de aia suntem plătiți de statul român, iar după ora 5, domnul Simonis sunt convins că îl va susține pe Ciolacu, iar pe îl voi susține pe domnul Ciucă.”
În ce privește viitorul CL Timișoara, liberalii nu urmează întocmai linia trasată de Alfred Simonis. „Nu vom participa, eu și partidul pe care îl conduc, la nicio majoritate împotriva primarului ales al Timișoarei”, declara Alfred Simonis la finalul lunii iulie.
Aici, raportul de forțe este, după alegerile din 9 iunie: 13 consilieri ATU (USR, Forța Dreptei, PMP și UDMR), 11 PSD-PNL și 3 AUR.
„Din punct de vedere administrativ nu va exista niciun blocaj din partea PNL. Nici la Consiliul Județean, nici la Primăria Timișoara.”, a declarat Popoviciu.
„Ce ne interesează e să reușim să punem un viceprimar, dar asta va fi în urma discuțiilor și negocierilor pe care le vom avea cu PSD, că așa e normal. Dar mai e până acolo. Eu pot să spun că din punct de vedere administrativ, PNL va face tot ce ține de noi, prin consilierii locali pe care îi avem, pentru dezvoltarea orașului. Nu vom face nimic să blocăm lucrurile bune pentru oraș”, a mai spus Popoviciu.
Și o nuanță, calcul electoral.
„Din punct de vedere politic, fiecare dintre cele trei partide are drumul lui. PSD are drumul lui, să îl scoată pe Ciolacu președinte, PNL – vom face tot ce ține de noi ca Ciucă să fie președinte, bănuiesc că și USR… dacă vor înțelege, cred că într-un final vor veni aici, nu vor insista cu Lasconi pentru funcția de președinte. (…) Nu pot să spun că PNL va face alianță cu USR. Noi suntem în momentul de față într-o alianță la nivel local cu PSD. Vom discuta împreună lucrurile astea, nu există alianță din punct de vedere politic, ci administrativ. Politic, drumurile noastre se despart la un moment dat. E greu să spun că o să avem o alianță politică cu USR cât timp Lasconi își dorește să fie președintele României. (…) Ne așteaptă alegeri parlamentare și prezidențiale, unde fiecare avem candidați. Prima dată, doamna Lasconi să se hotărască dacă vrea să candideze sau vine lângă Ciucă”, a explicat Alin Popoviciu.