Primarul Reșiței îi răspunde astfel consilierului local AUR, Bogdan Gaiță, care a ridicat întrebări legate de oportunitatea proiectului de modernizare a căii ferate Reșița – Timișoara și banii pe care municipalitatea îi plătește pentru studiul de fezabilitate.
Unul dintre proiectele aflate astăzi pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Reșița, dezbătut îndelung de aleșii locali, a fost cel privitor la aprobarea studiului de fezabilitate pentru proiectul de „Reabilitare/modernizare infrastructură feroviară Reșița Nord – Timișoara Nord, cu extensie Voiteni – Stamora Moravița – frontieră”, în vederea obținerii finanțării în cadrul PNRR sau prin orice alt program din ciclul financiar 2021 – 2027.
Încă din capul locului, consilierul local Bogdan Gaiță a anunțat că AUR nu va vota acest proiect, cerându-i primarului Ioan Popa să explice de ce Reșița trebuie să aloce bani inutili pe modernizarea unei căi ferate, care nu va aduce schiorii în Caraș-Severin, în contextul în care, în municipiu, sunt multe alte probleme ce trebuie rezolvate.
„Bani pe studii de fezabilitate, pentru ca Primăria Reșița să reabiliteze căi ferate, nu cred că este cazul să dăm. Avem multe probleme aici, în oraș, pe care trebuie să le rezolvăm, și nu cred că este cazul să ne întindem și să reabilităm căi ferate. Aș vrea să știu cât de fezabil este acest proiect și cât plătește Primăria Reșița pentru aceste studii, căci peste 5 sau 7 ani, această cale ferată nu știu dacă va mai exista, pentru că, acum, circulă 20 de călători în două vagoane. Aș vrea să primesc orice alt răspuns, și nu că ar încuraja turismul, pentru că nu cred că o să se urce nimeni cu schiurile în tren de la Timișoara ca să coboare la Reșița, pentru că toată lumea are mașină sau alte mijloace de transport”, a spus Bogdan Gaiță.
„Eu o să vă dau un răspuns, deși ați anunțat că veți vota împotrivă, și nu văd de ce ați mai avea nevoie de el. Dar nu e o problemă. Poate reușește răspunsul meu să vă convingă să votați pentru acest proiect!”, a intervenit prompt Ioan Popa.
Edilul a reamintit că proiectul de modernizare a căii ferate Timișoara – Voiteni – Stamora Moravița, conexiune Voiteni – Berzovia – Reșița este rezultatul unui protocol încheiat, în urmă cu trei ani, între patru unități administrativ-teritoriale: primăriile Reșița și Timișoara și consiliile județene Timiș și Caraș-Severin.
„România are 20.000 de kilometri de cale ferată, toată în jurisdicția CFR Infrastructură. Matematic, este imposibil ca CFR Infrastructură să se ocupe și să facă proiecte de modernizare pentru acești 20.000 km. Ei se focusează, în principal, pe liniile de cale ferată principale. Foarte multe sunt însă linii secundare. Aceste linii secundare sunt preluate în Europa de Vest în procent covârșitor de regiuni și sunt făcute într-o colaborare regională. Modelul pe care noi l-am instituit prin această asociere este unul care a fost ulterior preluat și de Brașov, Oradea, Iași. Acum, că întrebați dumneavoastră, puțin malițios, că schiorii nu ar urca cu schiurile în tren, insinuând că eu aș avea un business de schi și că îmi doresc să vină la mine să schieze pe munte.
Eu vreau să vă spun ceva. Când dumneavoastră nu erați consilier local, și când operatori privați de transport rutier, de data aceasta, de autobuze, de microbuze, au abandonat traseul Bocșa – Reșița, pentru că este neeficient, ne-am trezit cu rugăminți ale profesorilor din Reșița, ale părinților din Bocșa, Berzovia, Gherteniș, și chiar și din Măureni, să nu le lăsăm copiii pe străzi și să-i aducem la școală. De atunci chiar și azi, municipiul Reșița le aduce copiii la școală și îi duce înapoi. Este absolut jenant să vorbim așa și să ne întrebăm despre ce beneficii ar putea aduce modernizarea unei căi ferate. Deci, toată Europa se mișcă în direcția căilor ferate”, a spus Ioan Popa.
Edilul și-a continuat pledoaria, precizând că proiectul de modernizare a căii ferate Reșița – Timișoara va aduce beneficii nu doar transportului de călători, ci și celui de marfă, explicând că, odată realizată investiția, viteza de deplasare a trenurilor pe această relație se va scurta la 1h și 15 minute. În plus, a detaliat Ioan Popa, banii care urmează să fie alocați de Reșița pentru plata studiului vor fi înapoiați municipiului.
„Aprobarea indicatorilor acestui proiect duc studiul de fezabilitate de la noi, în mâna Ministerului Transporturilor. Le dăm dosarul și le spunem: «Fraților, v-am făcut această lucrare». Ministerul finanțează acest proiect mare pe Programul Operațional Transporturi, și aici vorbim de conexiunea europeană, care este o prioritate pentru România, pentru că legi țara de Serbia, Timișoara de Belgrad, prin intermediul unei căi ferate de viteză dublă. Noi am făcut treaba aceasta ca un sprijin, îl depunem, și ei îl duc mai departe la execuție, iar banii pentru studiu îi vom primi. Este stipulat în documentele pe care noi le-am făcut protocolare cu CFR Infrastructură. Îi primim înapoi banii. Vorbim de un milion de lei pentru fiecare dintre cele patru entități. Banii încă nu i-am plătit. Atenție, nu am dat niciun leu. Îi vom plăti și îi vom primi înapoi.
Pe tronsonul Voiteni – Berzovia – Reșița, studiul de soluții este deja semnat de noi și aprobat de șase luni. CFR Infrastructură îl preia și face ea lucrarea asta. Acest lucru va aduce viteza de deplasare pe ruta Timișoara – Reșița la 1 h și 15 minute, de la 2h și 35 de minute cât este astăzi. Și să nu uităm că se mai face un proiect: Gara Timișoara Nord – conexiune cu aeroportul, iar cine va dori, va putea de la aeroportul din Timișoara să urce în tren și să vină la Reșița, la un moment dat. Eu cred că proiectul este extrem de necesar Reșiței. Nu mai pun la socoteală că pe aceeași infrastructură de cale ferată vor circula și mărfuri. Vagoane cu marfă care pot pleca de la Combinat, de la UCMR, etc. Este un proiect de care eu sunt mulțumit că am reușit să-l facem”, a subliniat Ioan Popa.
Pledoaria primarului Popa a dat roade, căci, la final, Bogdan Gaiță a anunțat că AUR votează „pentru”. „Pentru” au votat și social-democrații, astfel că proiectul a trecut cu unanimitate de voturi.