Liderul PNL Reșița a presimțit că aroganța și lipsa de comunicare a partidelor va pava calea către Parlament pentru extremiști.
Ioan Popa a identificat cauzele eșecului partidelor pro-europene la alegerile parlamentare: aroganța și comunicarea defectuoasă. Liberalul spune că a presimțit că oamenii vor da un vot de blam clasei politice pentru jocurile de culise, înțelegerile politice și promovarea unor persoane care nu aveau nicio legătură cu funcția pe care o ocupau.
„Eu am spus înainte de prima rundă de alegeri că am o presimțire că există un val de ură de-a dreptul. Eu aș numi două cauze. Pe locul întâi, aroganța partidelor politice care au gestionat România în ultimii zece ani: PSD, PNL care a încorporat PD, USR. Această manieră de a gestiona lucrurile, această luptă care a fost foarte vizibilă la nivel de societate, dă-mi-o mie, ia-ți-o ție, mai pun eu un om, mai ia tu unul, dă-l afară pe ăla, bagă-l pe ălălalt. Toate aceste demersuri au dat o notă proastă către public care a înțeles că, de fapt, românul sau națiunea română e lăsată pe un loc secundar sau chiar terțiar și că alte interese primează. Pe de altă parte, a fost o comunicare extrem de deficitară în ultimii ani în România, chiar în Europa de Est, vizavi de beneficiile pe care ni le-a adus nouă tuturor celor din Europa de Est aceste fonduri de coeziune care au venit de la Uniunea Europeană”, a declarat Ioan Popa la Express Live.
Dacă nu poate repara tabieturile politicienilor de la București, primarul Reșiței a încercat să compenseze lipsa de comunicare prin exemplul orașului pe care îl reprezintă. Orașul s-a transformat radical cu ajutorul fondurilor atrase de la Uniunea Europeană și a devenit un model de bune practici recunoscut la nivel național.
„Reșița are locul întâi în România la absorbție de fonduri europene per capita, per cetățean. Dacă împărțim banii pe care i-am atras, peste 180 de milioane de euro în perioada 2016-2023, avem cea mai mare absorbție pe cap de locuitor din România. Lucrurile se văd în teren, dar trebuie să aduci de foarte multe ori în discuție chestiunile astea ca ele să poată fi bine înțelese de cetățeni. Ne-am bătut ca leii ca să intrăm în NATO și Uniunea Europeană și acum ni se pare că e o chestiune care ni s-ar fi cuvenit cumva, că nu e o problemă nici dacă am ieși, că scutul de la Deveselu e sau nu e important, uitând că pur și simplu apartenența la NATO ne face să avem granița securizată pe partea de Est a Europei”, a punctat primarul.