Ordonanța contestată vehement de mediul privat și de sindicate este comentată și de primarul Reșiței, Ioan Popa.
Guvernul a adoptat luni Ordonanța „trenuleț”, un pachet de măsuri menite să reducă cheltuielile publice și să crească veniturile bugetare, în contextul unui an economic dificil. Printre aceste măsuri se numără înghețarea salariilor demnitarilor, reducerea finanțării pentru partide cu 25% și înghețarea angajărilor în sectorul public pentru anul 2025. Ordonanța a fost puternic contestată de mediul de afaceri și de sindicatele care reprezintă angajații de la stat.
Întrebat despre Ordonanța „trenuleț”, primarul Reșiței este de părere că România are nevoie de reducerea cheltuielilor bugetare și de susținere a mediului privat.
„Este o chestiune corectă, atâta timp cât încearcă să pună frână cheltuielilor bugetare, în primul rând. Important este să reducem numericul aparatului public. Noi avem la ora asta în România spre 1,4 milioane de angajați în sistemul bugetar. Gândiți-vă că acum 12 sau 14 ani aveam 900 de mii. Numărul de salariați pe care îl avem noi în regimul bugetar este echivalent cu Polonia, care are populația dublă decât a României. Deci, atât timp cât Guvernul României va lua măsuri cu predilecție în sistemul bugetar, lucrurile vor fi bune. Dacă se iau măsuri substanțiale în domeniul privat, va fi o problemă. Am văzut că se lucrează un pic pe impozitarea un pic mai mare a dividendelor, pe profit. Nu știu cât de mult va aduce la suprafață sau va duce în subteran economia privată”, a comentat Ioan Popa subiectul zilei.
Noua ordonanță mai vizează și înghețarea salariilor pentru angajații de la stat, la nivelul lunii noiembrie 2024. Măsură care, se pare că, nu îi va afecta și pe salariații din Primăria Reșița.
„În ceea ce privește salarizarea, noi am făcut o majorare de salarii pentru angajații primăriei în luna octombrie, cu aplicare din luna octombrie. Înțeleg că în această Ordonanță «trenuleț» se face referire și la blocarea salariilor la nivelul lunii noiembrie. Noi suntem cumva la limită. Acolo se oprește, acum vom vedea și ce spune legislația, pentru că este o chestiune care mie, personal, venind din mediul privat, nu-mi place. Să dai legiferări care fac referire la trecut, nu prea stau în picioare”, a conchis primarul Reșiței.