Popa caută fonduri pentru energie verde! „Putem scoate profit de 7-9 milioane de euro pe an!”

solar photovoltaic panels on the modern complex among beautiful nature landscape. ecology concept

Primăria Reșița depune un proiect în vederea atragerii de fonduri europene pentru construirea unui parc fotovoltaic în apropierea fostei fabrici de tunuri din oraș.

La propunerea primarului Ioan Popa, aleșii locali au aprobat astăzi, în unanimitate, indicatorii tehnico-financiari ai studiului de fezabilitate pentru amenajarea unui parc fotovoltaic, pe o suprafață de 23 de hectare, în zona IMR. Axa de finanțare pe care urmează să fie depus proiectul municipalității se deschide în această săptămână, administrația locală având deja documentația pregătită pentru accesarea sumei maxime alocate prin această linie de finanțare adresată unităților administrativ-teritoriale. Pentru că investiția depășește suma maximă de 9 milioane de euro, pe care primăria o poate accesa din fonduri europene, municipalitatea caută soluții pentru partea sa de contribuție.

„Este un proiect pe 23 de hectare de teren, de circa 23 MW putere instalată. Proiectul înseamnă undeva la 8 – 9 milioane cu fonduri europene nerambursabile și 11 milioane coparticipare, incluzând TVA-ul. Sper să atragem vreo 9 milioane de euro și ar trebui să mai găsim vreo 11, cu tot cu TVA, pentru că este o axă generatoare de venit și finanțarea maximă este de 45%. La data prezentei avem discuții aprofundate să vedem cum putem să finanțăm partea noastră de contribuție. Și sunt mai multe variante: una dintre ele este partea din emisiunea de bonduri (emisiune de obligațiuni n.r.) pe care am aprobat-o în urmă cu câteva luni aici, să folosim o parte din bonduri, o altă variantă este să luăm credit furnizor și compania care va câștiga licitația de a pune panourile fotovoltaice și transformatorul să ne accepte un credit pe o perioadă de timp de 3-4 ani, iar o a treia soluție ar putea fi aducerea în compania care va gestiona vânzarea de curent electric a unui investitor privat. Suntem cu toate aceste trei opțiuni deschise și în următoarele săptămâni vom decide pe care parte vom merge.”, a explicat Ioan Popa în plenul ședinței de astăzi.

De altfel, edilul Reșiței a mai precizat că realizarea parcului fotovoltaic, împreună cu proiectul privind dezvoltarea domeniului schiabil Semenic -Văliug, va putea genera pentru oraș profituri de până la 9 milioane de euro pe an, pe lângă economiile făcute la energia electrică pentru instituțiile publice, iluminatul stradal și unitățile de învățământ.

„Este un proiect care ar putea să aducă câteva milioane de euro Primăriei Reșița pe an, în afară de faptul că nu mai plătim noi curent, pentru că îl compensăm (iluminat, școli, tramvai), dar e un proiect ce aduce profit, și pe lângă domeniul schiabil am putea să ne gândim că primăria ar putea să genereze cu aceste două proiecte profituri de până la 7-9 milioane de euro pe an.”, a concluzionat primarul Reșiței.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/