Pompierii scot nămolul din casele inundate

Deşi judeţul Caraş-Severin a ieşit de sub avertizarea Codului Galben, urmările se resimt şi acum. Pompierii luptă acum să facă curat în urma apelor şi îi ajută pe oameni să îşi cureţe gospodăriile. Bilanţul final al pagubelor încă nu este gata.

Drumuri măturate de viitură, poduri şi podeţe distruse şi fântâni afectate de ploile abundente. Aşa ar putea fi descrise în doar câteva cuvinte ultimele trei zile pentru judeţul Caraş-Severin. La toate acestea se mai adaăugă şi gospodăriile oamenilor, care dacă nu încheiat asigurarea obligatorie pentru locuinţe vor avea de suferit pierderi serioase din bugetul familiei. Astăzi, la primele ore ale dimineţii pompierii s-au deplasat din nou în zona Clisurii Dunării, ca să şteargă urmele apelor ce s-au scurs de pe versanţi. “Pompierii sunt în teritoriu, ca să ajute oamenii la curăţarea gospodăriilor”, a declarat în această dimineaţă Anca Balint, purtătorul de cuvânt al ISU Semenic.

 

Ce pagube au produs inundaţiile

Codul Portocaliu a făcut ravagii în Clisura Dunării, acolo unde 250 de case au fost inundate. Un drum național a fost afectat, mai multe diguri, poduri și podețe. Pompierii, jandarmii și polițiștii au intervenit, ca să îi ajute pe oameni.
Bilanțul nu este tocmai unul bun pentru locuitorii din Clisura Dunării. Zeci de gospodării sunt sunt ape, iar mai multe case au fost avariate.

“Au fost afectate, drumuri, căi de acces, gospodării. Am fost ieri în satele aparținătoate de Pojejena. Am văzut la fața locului ce probeleme sunt și ce gospodării sunt afectate. Comitetele locale inventariază astăzi pagubele. Pe lângă, Șușca și Radimna, a fost distrus și DN 57, pe o porțiune de 2,5 kilometri. Șoseaua a fost blocată. Cu eforturi din partea forțelor de ordine, s-a reușit deblocarea circulației pe un sens de mers”, a declarat prefectul de Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu. Acesta a adăugat că o estimare valorică exactă se va putea face de abia în urma verificărilor pe care le fac comisiile mixte la fața locului.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Titus Susan, a prezentat bilanţul pagubelor, după prima raportare. “13 persoane au fost salvate și evacuate la Șușca, Lăpușnicu Mare și Radimna. La Șușca, 80 de case sunt avariate, apa a trecut prin curți. De asemenea, 20 de gopodării au fost inundate. Situața este similară la Radmina, iar la Prilipeţ, 20 de gospodării sunt sub ape”, a spus Titus Susan, șeful ISU Semenic.

Trei construcţii hidrotehnice, trei podeţe  şi peste 200 de fântâni sunt pe prima listă de raportare a pagubelor. Şeful DSP, Dragoş Luca, a fost rugat să caute soluţii să interină în zonă, imediat ce vremea o perimite, astfel încât oamenii să poată consuma apa în siguramnţă, din nou.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/