Poluarea din Clisura Dunării? Adrian Torma: „5 miniștri și zeci de directori din Guvern nu au gândit o soluție care să rezolve problema!“


Decizia Guvernului României de a adopta varianta umectării pentru stoparea poluării cu nisip industrial în zona iazului Boșneag (poluare resimțită atât în orașul Moldova Nouă, cât și în Serbia, fiind cauzată de tratarea chimică a banatitei în cadrul fostei Societăți Miniere Moldomin SA) a fost de prost augur, spune primarul Adrian Torma, întrucât măsura adoptată nu va rezolva problema prafului, care continuă să se insinueze în casele localnicilor din zonă, dar și în ale vecinilor sârbi.

Deși, luna trecută, prefectul județului Caraș-Severin, Matei Lupu, primea asigurări că până la sfârșitul lunii martie lucrările de ecologizare vor fi gata în proporție de 100%, iată că, în primele zile ale lunii aprilie, această situație rămâne încă în standby. Întrebat, de redactorul expressdebanat.ro, cum vede întregul proces de ecologizare din zona iazului Boșneag, șeful administrației de la Moldova Nouă, Adrian Torma, se declară depășit de situație și afirmă: „Am trăit și eu momentul prafului din Sahara de pe iazul din Moldova Nouă, care ne-a creat probleme în relația cu partenerii sârbi. Am fost sunat de primarii de pe malul sârbesc și am fost întrebat de ce nu suntem în stare să rezolvăm problema, știind și ei, ca și mine, că s-au investit ceva bani în acest proiect. Ei, bine, eu nu sunt de specialitate, eu sunt comerciant și, dacă aș fi avut o întrebare în domeniul comerțului, aș fi putut da un răspuns”.

Nemulțumirea lui Torma vis-a-vis de acest proiect se leagă de faptul că guvernanții noștri nu au fost capabili să găsească o soluție de rezolvare în totalitate a problemei, ci au mizat pe ideea lucrului făcut pe jumătate și cu efecte de scurtă durată: „Eu nu pot să-mi dau seama cum vreo 4-5 miniștri și zeci de directori din Ministerul Economiei nu au gândit o soluție care să rezolve problema la Moldova Nouă, pentru că, în principiu, expertiză au, se vede că și finanțare au găsit pentru acest proiect. Din păcate, nu au reușit să rezolve problema. Vom trăi cu presiunea și cu stresul că, de fiecare dată când bate vântul, iarăși vom avea aceste probleme de ridicare a prafului”.

 

Primarul orașului din Clisură punctează că singura soluție în fața promisiunilor guvernanților de la centru pentru oamenii afectați de poluare rămâne să se roage la Dumnezeu: fie ca praful să bată tot mai rar, fie să plouă: „Noi avem două iazuri: Boșneag și Tăușani. Pe Tăușani nu s-a făcut absolut nimic, în ideea că va veni un investitor care, în urma achiziției zăcământului, va-ncerca să fructifice ce se mai află de decantat în acest iaz. Dar, deocamdată, actualul guvern promite și investitori, promite și că rezolvă problema, dar nu reușește pe niciuna dintre ele să le ducă la finalitate. În tot acest timp, noi ne rugăm la Dumnezeu să bată vântul cât mai rar sau să plouă, ca să fim siguri că nu mai avem astfel de situații neplăcute”.

PNL-istul Torma spune că tot ceea ce se-ntâmplă în acest moment este o rușine pentru Moldova Nouă, întrucât toate guvernele doar au promis, fără să soluționeze această problemă și că oamenii nu mai au răbdare să mai asculte fel și fel de povești nemuritoare: „Este o rușine ce se-ntâmplă în acest moment la Moldova Nouă și, poate, împreună cu cetățenii de aici, o să ajungem la niște decizii mai radicale, chiar de a bloca drumurile (DN 57), asta ca să tragem un semnal clar de alarmă că cei care am mai rămas în România ne luptăm să dezvoltăm zona aceasta a Clisurii Dunării, nu mai avem răbdare să așteptăm tot felul de povești și promisiuni de la actualul guvern și, evident, a celorlalte guverne care s-au aflat în frunte în ultimii ani, guverne care toate au promis că vor rezolva problema iazului, dar niciunul n-a reușit s-o rezolve”.

Întrebat dacă investiția făcută pentru iazul Boșneag ar fi una fără rost, având în vedere că în imediata vecinătate se află și iazul Tăușani (unde nu s-a mișcat un deget, praful de aici putându-se așterne, fără probleme, peste instalația de umectare a iazului Boșneag), Torma explică: „Cred că cea mai bună soluție era împădurirea celor două iazuri, iar, ulterior, când venea un investitor, se putea fructifica zăcământul, dacă e ceva în acele iazuri, sau putea continua depozitarea în acea zonă, cu respectarea normelor legale, ceea ce ține de partea de mediu. Specialiștii au luat niște decizii, din punctul meu de vedere, eronate. Ministrul Economiei și Guvernul României vor trebui să găsească o soluție. Imediat cum s-a ridicat praful pe iaz, eu am trimis interpelări atât în atenția prefectului județului Caraș-Severin, Lupu Matei, cât și în cea a primului-ministru, a Ministrului Economiei și, evident, deputatului Luminița Jivan, care face parte din arcul de guvernare. Cu siguranță, trebuie să găsească o soluție, iar eu mi-am făcut datoria de a sesiza, din punct de vedere al administrației publice locale, nemulțumirea mea și cea a cetățenilor din Moldova Nouă”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/