Polițiștii din Timiș condamnați pentru că au bătut doi tineri nevinovați, obligați de foștii lor șefi să achite peste 100.000 de euro!

Darin Ţicu, Gelu Marius Necula şi Alexandru Gruber, polițiștii din Timiș care au fost condamnați pentru că au bătut cu sălbăticie doi tineri nevinovați pe care i-au confundat cu un interlop și complicele lui, au fost dați în judecată de Inspectoratul Județean de Poliție Timiș pentru a plăti daunele morale de peste 100.000 de euro!

Daunele au fost plătite inițial de IPJ Timiș în urma sentinței definitive de condamnare a polițiștilor. Acum, Tribunalul Timiș a admis în primă instanță cererea prin care IPJ le impută polițiștilor prejudiciul și i-a obligat pe cei trei polițiști să-i plătească IPJ-ului sumele cerute. Sentința nu este definitivă, fiind atacată cu apel.

Povestea acestui caz începe în noiembrie 2017, când doi tineri nevinovaţi au fost opriţi în trafic, puşi cu faţa la pământ şi bătuţi cu picioarele după ce au fost confundaţi cu un infractor căutat pentru spargeri din locuinţe şi complicele lui. În urma loviturilor, victimele au avut nevoie de mai multe zile de îngrijiri medicale şi intervenţii chirurgicale. 

În urma anchetei au fost trimiși în judecată trei polițiști, Darin Ţicu, Gelu Marius Necula şi Alexandru Gruber, și un jandarm, Alexandru Eugen Gavrilă. În urma procesului, cei trei polițiști au fost condamnați la pedepse cu închisoare cuprinse între opt luni și trei ani de închisoare cu suspendare. Prin aceeași sentință, polițiștii și jandarmul au fost obligați să achite, în solidar cu Inspectoratul de Jandarmi și cu IPJ Timiș, daune morale de 115.000 de euro (65.000 pentru una dintre victime şi 50.000 pentru a doua victimă).

În urma sentinței finale din soarul penal, IPJ le-a achitat victimelor daune morale de 115.000 de euro și cheltuieli de judecată în valoare de 16.000 de lei. După achitarea sumelor către victime, IPJ i-a dat în judecată pe foștii polițiști, cerându-le judecătorilor să îi oblige pe aceștia la plata sumelor arătând că „în final prevalează răspunderea pentru fapta proprie, astfel că făptuitorii trebuie să suporte singuri repararea prejudiciului pe care l-au cauzat prin fapta lor”. 

În proces, Darin Țicu a declarat că polițiștii care au confundat victimele nu au acționat de capul lor, ofițerii acționând „în cadrul unei acțiuni polițienești organizate de aceasta instituție (n.r. IPJ), care beneficia de o putere de direcție, control și supraveghere asupra activităților desfășurate în derularea misiunii”. Țicu a mai arătat că „oprirea în trafic a autoturismului în care se aflau cele două persoane vătămate s-a produs în urma unor informații transmise în mod eronat de către responsabilii cu organizarea acțiunii, pe fondul unor evidente necorelări și disfunctionalitati de comunicare”.  Alexandru Gruber a depus întâmpinare în care a arătat că este de acord să achite suma de 35.644 lei, reprezentând 15% din despăgubirea de 50.000 de euro achitată uneia dintre victime. 

gif card de energie dacus 1000x100

Tribunalul Timiș a admis cererea IPJ Timiș și i-a obligat pe foștii polițiști să achite din buzunarele lor sumele de bani plătite victimelor. „Chiar în cazul în care modalitatea de prelucrare și organizare a acțiunii polițienești, ce a avut drept scop prinderea urmăritului general, ar fi fost una deficitară, tribunalul apreciază că această împrejurare nu ar fi fost de natură să îi inducă pârâtului Țicu Darin o asemenea percepție de risc deosebit de crescut și iminent care să îl determine pe acesta să lovească în mod brutal și repetat niște persoane imobilizate care nu aveau posibilitatea de a se apăra în vreun fel”, se arată în sentința Tribunalului Timiș prin care Darin Țicu a fost obligat la achitarea sumei de 300.000 de lei, Gelu Marius Necula a fost obligat la plata sumei de 156.000 de lei, iar Alexandru Gruber la plata sumei de 36.000 de lei. 

Sentința nu este definitivă, fiind atacată cu apel la Tribunalul Timiș. 

 

foto: bzi.ro