Afirmaţia îi aparţine deputatului PNL de Caraş-Severin, Valeria Schelean-Șomfelean, şi vine imediat după ce mii de români au protestat în stradă faţă de grațierea și dezincriminarea unor infracțiuni pe care noul guvern le-a adus în discuţie.
Planul Guvernului PSD-ALDE privind grațierea și dezincriminarea unor infracțiuni este în opinia Valeriei Schelean un proiect care ar putea slăbi lupta anticorupție din România. „Fără să motiveze temeinic cerința urgenței, premierul Sorin Grindeanu dorește să implementeze măsura printr-o Ordonanță de Urgență, ceea ce înseamnă că aceasta și-ar produce efectele de la momentul publicării sale în Monitorul Oficial, deci înainte de a ajunge în discuția Parlamentului”, avertizează deputatul PNL, avocat de meserie.
Pretinsul scop al Ordonanței de Urgență privind grațierea este acela de a decongestiona penitenciarele, fiind indicată iminența unei decizii pilot a CEDO. O decizie nepronunțată la acest moment împotriva Statului Român, atrage atenția Schelean! Mai mult, „în mod evident, spune aceasta, Executivul nu are de unde să anticipeze nici pronunțarea unei asemenea soluții de către Curte, nici considerentele pentru care aceasta ar putea fi adoptată”. Mai mult decât atât, grațierea propusă de Guvern nu privește doar persoanele condamnate la pedeapsa închisorii cu executare, ci și persoanele condamnate la pedeapsa închisorii cu suspendarea executării pedepsei. În cazul acestora e ridicol să spui că generează aglomerarea penitenciarelor!
„Concomitent însă cu acest demers inițiat de Guvern, prin care se grațiază pedepsele cu închisoare de până la cinci ani, Executivul vine și cu o propunere de modificare a Codurilor penale, astfel că abuzul în serviciu va fi incriminat doar dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, urmărirea penală în acest caz neputând fi demarată decât pe baza unei plângeri, deci nu și în situația autosesizării organelor judiciare. De asemenea, denunţul se poate face în cel mult şase luni de la comiterea faptelor, iar neglijenţa în serviciu a fost abrogată. Politicienii PSD și-au făcut un obicei, de-a lungul istoriei lor, din a încerca să treacă acte normative prin care să slăbească puterea judecătorească și lupta anticorupție, mai ales dacă ținem cont de statistica oferită de organele judiciare, potrivit căreia infracțiunea de abuz în serviciu este cercetată în aproximativ o treime din dosarele instrumentate de către DNA și care vizează inclusiv nume marcante ale partidului aflat la guvernare”, a mai declarat Valeria Schelean-Șomfelean, deputat PNL de Caraș-Severin.