Poliția de Frontieră Timișoara: 60 de traficanți de migranți, prinși în 2024

politia de frontiera
dri startup cs(1000 x 200 px) alv resita banner feb25 1000x100px expressbanat

Peste 60 de persoane sunt cercetate pentru trafic de migranți. Acestea au fost prinse de Poliția de Frontieră Timișoara pe parcursul anului 2024.

Autoritățile spun că traficul ilegal a scăzut, atât la granițele cu Ungaria cât și cu Serbia. Totuși, fenomentul traficului de migranți rămâne o problemă de combătut.

„În scopul combaterii fenomenului migraţiei ilegale în zona de competenţă,  lucrătorii structurilor de poliţie judiciară din cadrul ITPF Timişoara au acţionat pentru destructurarea reţelelor organizate de trafic de migranţi, reţinerea persoanelor implicate, probarea activităţii infracţionale şi prezentarea acestora în faţa procurorilor şi a instanţelor de judecată. În cauzele penale înregistrate la nivelul inspectoratului, 16 persoane sunt cercetate în libertate, iar pentru alte 45 au fost dispuse următoarele măsuri preventive: 11 persoane arestate preventive; 34 persoane pentru care s-a instituit măsura controlului judiciar”, aflăm din bilanțul Poliției de Frontieră Timișoara.

În anul 2024, polițiștii de frontieră au depistat 76 de migranţi care au încercat să intre în România prin trecere frauduloasă a granițelor de stat de pe raza Frontierei Timișoara, în scădere cu 7% comparativ cu anul 2023, când au fost depistaţi 82 de migranţi. Dintre cei 76 de migranţi depistaţi la zona verde, 38 au fost predați autorităţilor din Serbia, iar 38 au solicitat azil și au fost predați structurilor Inspectoratulul pentru Imigrări.

„Pe fondul  măsurilor adoptate la nivelul inspectoratului pentru combaterea migraţiei secundare, în anul 2024, la frontiera cu Ungaria a fost înregistrată o scădere cu 77% față de anul 2023, privind numărul migranților depistați în tentativă de ieșire prin trecere frauduloasă a frontierei de stat, fiind înregistrate 18 cazuri cu 56 migranți depistaţi la nivelul SPF Sannicolau Mare, față de anul 2023, când au fost înregistrate 38 de cazuri cu 244 de migranți implicați”, se mai arată în document.

La nivel european, conform datelor preliminare ale Agenției Frontex, anul 2024 a înregistrat o scădere cu 38% a trecerilor neregulate ale frontierei către statele UE, atingând cel mai scăzut nivel din 2021.

„Totuși, presiunea migrației ilegale asupra zonei est-europene a fost constantă, iar în anul 2024, ruta Est Mediteraneeană (Cipru/Turcia-Grecia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria) a înregistrat o creștere cu 14% (peste 69.400 de treceri ilegale), comparativ cu anul 2023, determinată de noile coridoare din estul Libiei, cu migranți proveniți din Siria, Afganistan și Egipt, ajungând astfel prima rută de migrație către Europa. Ruta Balcanilor de Vest (Turcia-Grecia-Macedonia de Nord-Serbia-Bosnia și Herțegovina-Croația), principala rută de migrație în anii trecuți, a înregistrat o scădere bruscă în anul 2024 de 78% urmare a eforturilor susținute de către țările regionale de a stopa fluxul migrator”, arată datele europene.

untitled design
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/