Satul Vodnic, comuna Lupac, din Caraș-Severin își așteaptă oaspeții, duminică 25 septembrie, la startul celei de-a 3-a ediții a festivalului ce aduce la putere Bucătăria Banatului. Organizatorii și participanții și-au dat întâlnire în vatra satului de la ora 10.
„Anul acesta, la Karaševski Paprikaš participă nouă echipe, fiecare cu trei până la cinci localnici, toți de etnie croată, din noua localități bănățene: Carașova, Clocotici, Iabalcea, Lupac, Nermet, Rafnic, Tirol, Vodnic. I-am invitat si pe croații din Recaș, județul Timiș. Juriul este alcatuit din (in ordine alfabetica): Anderca Radu, Petru Lugojan, Romana Rista si Claudiu Uzoni. Degustarea va avea loc în jurul prânzului, iar după jurizarea specialiștilor va avea loc și premierea echipelor câștigătoare, adică primele trei locuri”, a menționat Petru Lugojan, vicepreședintele Uniunii Croaților din România, care este principal organizator al manifestării.
Despre această apreciată mâncare identitară, Romana Rista, membru de onoare al juriului și cunoscut diplomat culinar, specialist în patrimoniu culinar a precizat: „Dacă este să știm ce mănâncă bănățenii și ce este specific ca diferențiator, aducem mai întâi vorba despre cultura culinara multietnică, specifică acestei zone de vest a țării. Eu călătoresc de peste un deceniu la firul ierbii și pătrund în interiorul comunităților și le recuperez zestrea culinară. Promovez moștenirea culinară fiind un deschizător de drumuri in ceea ce privește redobândirea identității culinare de patrimoniu românesc, mereu în avangardă. Afirm cu tărie că Banatul este al Papricașului și Papricașul este al Banatului. Eu sunt o fiică a Banatului, provin dintr-o familie multietnică, sunt recent reîntoarsă pe meleaguri natale, iar în călătoriile mele prin Banat am întâlnit rețete de Papricaș în fel și chip. Papricașul bănățean este și o mâncare rituală, care aduna oameni și la bucurii, și la celebrarea morții, pentru că se gătește și la nuntă, și la Ruga bănățeana și la masa de după pomană. Daca este sa mă refer la esența bucătăriei bănățene multietnică și multiculturală pe care o promovez și peste hotare, atunci Papricașul este emblema culinară a Banatului și o spun tuturor, ori de cate ori am ocazia. Nu ar trebui să lipsească din niciun meniu în localurile bănățene și ar trebui să devină din ce în ce mai cunoscută și generațiilor tinere și turiștilor. Eu sper ca v-am convins sa iubiți Papricașul și să ajungeți duminica aceasta la Vodnic. Este singurul festival autentic, cultural și culinar organizat în Banat, și poate și din România! E ceva foarte rar în vremurile pe care le trăim și un exemplu, un adevărat festival de identitate culinară!”
„E ultimul tren. Mâncarea și tradițiile din jurul Reșiței și din Banatul Montan sunt în ultima locomotivă care încă mai scoate aburi și care ne mai poate aduna într-un tren multicultural, plin cu bagaje și lăzi de zestre ce ascund comori culinare. Ele trebuie salvate. Este o ocazie unică pentru noi reșițenii și carașovenii să nu pierdem acest tren care se mișcă pe șinele uitării, să nu pierdem mecanicul de locomotivă, șeful de tren și conductorii sau pasagerii. Mâine, la Vodnic, în comunitatea croată, vom avea parte de o celebrare a Papricasului. Eu am învățat meserie de la tatăl meu de la care am moștenit dragostea pentru Banat și susțin promovarea mâncărurilor tradiționale din zona Reșiței. M-as bucura să vină cât mai multă lume la „Karaševski Paprikaš”, și în special tineret, pentru că eu cred cu tărie ca moștenirea culinară trebuie însușită încă de la o vârstă fragedă ca să fie apreciată pe măsură, iar noi, generațiile intermediare, nici tineri, nici bătrâni, trăim cu acest rost de a educa și a duce mai departe gustul papricașul din satele croate și a-l prezenta nealterat generațiilor următoare.”, spune Claudiu Uzoni, antreprenor local din Reșița, creatorul brandului „Biblioteca de Afumături”, membru al juriului.