Poetul Claudius Myron Ișfan, comemorat în Bocșa natală

Poetul claudius myron isfan, născut la Bocșa

La 100 de ani de la nașterea sa și 57 de la moarte, poetul Claudius Myron Ișfan, originar din Bocșa, va fi comemorat joi în orașul său natal. 

Claudius Myron Ișfan s-a născut în 6 ianuarie 1923 la Bocșa Română acolo unde avea să se stingă în 6 august 1966. Şcoala primară o face în localitatea natală, iar studiile liceale le urmează la Timișoara, la Liceul „Constantin Diaconovici Loga”, consemnează într-un articol Gabriela Șerban, managerul Bibliotecii „Tata Oancea” din Bocșa. În anul 1944 este elev la școala de subofițeri din Radna, participând la luptele de la Păuliș. Întors din armată, lucrează la Combinatul Siderurgic din Reșița în domeniul contabilității. Întâlnirea cu Tata Oancea a avut un rol hotărâtor, poetul începând să scrie și să citească, cum spune poeta Ioana Cioancăș, „numai ceea ce îi era necesar pentru suflet”. Ișfan a scris și a publicat poezii încă de la vârsta de 15 ani în presa locală din Bocșa și Reșița: Vasiova, Semenicul, Flamura roșie, precum și în Gând tineresc (Radna). În 1954 a primit de la Lucian Blaga un adevărat „certificat de poet”.

Știind că este bolnav, poetul a încercat să-și adune poeziile într-un volum, dar a murit fără să-și vadă visul împlinit. Au rămas în manuscris poeme originale și traduceri, precum și un jurnal, arhiva manuscriptică aflându-se în posesia rudelor de la Timișoara și Reșița.

Prin grija bocșeanului Adalbert Gyuriș, stabilit în Germania, în anul 2013 apare volumul de poezii „pe urmele zânei albastre”, sub semnătura lui Claudius Myron Ișfan. Mai apoi, în 2014, vor fi tipărite alte două volume: „Poesis” și „Pe urmele zânei albastre” (reproduceri ale paginilor manuscris).

Ultimul volum al poetului Claudius Myron Işfan, intitulat „Poezii”, a apărut în anul 2015, în colecţia „Scrisul de azi” a editurii „Singur” din Târgoviște.

În semn de prețuire pentru poetul cărășean, joi, 24 august, de la ora 10.30, în cimitirul ortodox din Bocșa Română se va ține o slujbă de pomenire oficiată de preotul Silviu Ferciug. Viața și activitatea poetului vor fi prezentate de Gabriela Șerban. Totul va fi încununat de un recital de poezie al Centrului Catehetic „Sf. Stelian” din Bocșa Română.

Evenimentul este organizat de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa, în parteneriat cu Centrul Catehetic „Sf. Stelian” al Bisericii Ortodoxe cu hramurile „Sf. Nicolae” și „Sf. Constantin și Elena” Bocșa Română, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Bocșa.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/