Reabilitarea podului de pe drumul județean 680, de la intrarea în localitatea Tapia, aparținătoare de Lugoj, a intrat în lucru odată cu predarea amplasamentului.
„Proiectul de reabilitare are un termen de execuție de șase luni și o valoare totală de 2,1 milioane de lei, inclusiv TVA. Podul se realizează de către o asociere de firme la care este lider de proiect Ebens Blue Bau, în asociere cu Construct Pilon, ambele societăți având sediul în Lugoj”, a precizat Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.
Iniţial, proiectul Consiliului Județean prevedea construirea unui pod nou, ceea ce a stârnit discuții aprinse din partea unor organizații privind protejarea patrimoniului.
Actualul pod a rezistat două secole și jumătate, fiind construit de Imperiul Habsburgic, însă a fost distrus de camioanele de mare tonaj ale firmelor care exploatează balast și masă lemnoasă în zonă. Este realizat din cărămidă de foarte bună calitate, legată cu un mortar ce are în componenţă var nestins. Din păcate, în structura sa au apărut fisuri și nu mai prezintă siguranță. Conform documentelor, podul este foarte vechi, fiind cunoscut şi sub denumirea de „Podul Turcului”, şi apare pe hărţile primei ridicări topografice Iosefine din Banat, întocmite între anii 1769 și 1772, de către Imperiul Habsburgic.
Decizia de reabilitare a podului a fost luată ca urmare a constatării apariției unei fisuri care a evoluat în diagonala structurii de rezistență a podului, fapt care pune în pericol siguranța celor care ar dori să-l traverseze, existând risc de prăbușire.
Lucrările vor bloca drumul de acces în satul Tapia și cel care duce în localitățile Măguri și Cireșu. Locuitorii vor fi nevoiți să folosească un drum ocolitor, prin localitatea Criciova, la 20 de kilometri distanță de Lugoj și 10 Km de Tapia.