Podul metalic din comuna Dognecea, închis în luna februarie pentru că punea în pericol viețile oamenilor, riscând să se prăbușească, își caută în sfârșit „salvatorul”, o firmă care să îl facă „trainic și frumos”.
Direcția de Drumuri Județene Caraș-Severin (DDJ) a scos în sfârșit la licitație refacerea podului metalic de la Dognecea, aflat pe DJ 586A. Anunțul a fost lansat în 11 aprilie, iar firmele interesate își pot depune oferta până în 2 mai.
Podul are circa 20 de metri lungime și o lățime de 3,5 metri, fiind construit în anul 1930 și consolidat în 2002. Este un pod cu alcătuire mixtă (infrastructură din zidărie de piatră + beton și suprastructură metalică). Faptul că podul prezintă un risc enorm pentru cei care până mai ieri circulau pe el este dezvăluit chiar de către cei de la DDJ: „Tablierul prezintă coroziune avansată, are cuiburi de rugină, șuruburi slăbite sau chiar lipsă. În starea actuală suprastructura podului nu mai poate asigura preluarea în siguranță a traficului actual.”
Potrivit proiectului, podul existent se va demola și se va construi un pod nou pe același amplasament. Doar că în prima fază firma câștigătoare trebuie să ridice un pod provizoriu la 37 de metri în aval de cel metalic pe care să fie deviată circulația rutieră.
Din luna februarie, de când Consiliul Județean a decis închiderea traficul peste podul de metal, oamenii fac un ocol serios prin comună, fiind nevoiți să traverseze un alt pod. Doar că nici acela nu prezintă prea multă siguranță, cu atât mai puțin pentru traficul greu.
Refacerea podului de pe Drumul Județean 586A a fost cuprinsă în Hotărârea de Guvern 778/2021 privind repartizarea sumelor pentru achitarea unor cheltuieli urgente în vederea înlăturării efectelor calamităților naturale. 4,66 milioane de lei au fost alocați atunci pentru 8 proiecte, aici fiind inclus și podul din Dognecea, căruia i-au revenit circa 1,7 milioane de lei. Un studiu DALI a arătat că ar fi nevoie de vreo 3,8 milioane de lei. Doar că de la acea expertiză până acum, prețurile au mai urcat, așa că din buzunarul Consiliului Județean au fost scoși până la urmă circa 2,5 milioane de lei, pe lângă ajutorul trimis de Guvern. Suma totală pusă la bătaie în speranța că firmele vor fi interesate de licitație a ajuns la 4,19 milioane de lei.