Decizia ca fostul președinte PNL, Crin Antonescu, să fie susținut candidat comun al coaliției de guvernare pentru alegerile prezidențiale agită spiritele în PNL Timiș. În timp ce unii îl susțin, alții contestă vehement nominalizarea, criticând lipsa de activitate în ultimii opt ani a fostului lider liberal.
Mădălin Bunoiu, prorector al UVT, membru PNL Timiș, consideră nominalizarea lui Antonescu o „imensă eroare” și pune sub semnul întrebării inactivitatea lui din ultimii ani, acuzându-l că a adus prejudicii partidului și țării.
„Cum dracu’ să pui candidat o persoană care nu a muncit nimic în ultimii 8 ani? Oameni buni, noi chiar suntem proști? Fiecare dintre noi am muncit, ne-am plătit taxele la stat, ne-am făcut treaba de cetățeni, întreținem prin munca noastră acest stat și toate necesitățile lui și acum vrem să girăm un individ care a stat pur și simplu 8 ani degeaba? (…) Nu a fost activ civic, ba mai mult, ca un «om de nădejde», scos de la naftalină, a mai avut și tupeul ca în calitate de membru PNL, total, dar total inactiv ani de zile, să vină și să spună cât de slab este candidatul PNL la președinție, Nicolae Ciucă. Așa, de la sine, (…) ca și cum acest individ ar fi «de sânge albastru», ca și cum ar fi trimisul divinității pe Pământ”, a scris Mădălin Bunoiu într-o postare publicată pe Facebook, la finalul anului trecut.
Mădălin Bunoiu spune că a devenit membru PNL în perioada în care Crin Antonescu era președintele partidului.
„Nu doar că mi-a semnat carnetul, dar l-am și primit personal de la el când se afla într-o vizită la Timișoara. Am fost și bucuros, și emoționat, și mândru, căci mi-a plăcut foarte mult de Crin Antonescu în acea perioadă a anilor 2008… doar că de atunci a urmat cavalcada de mizerii pe care le-a făcut și PNL-ului, și țării și nu pot rămâne adormit într-o melancolie a tinereții. (…) Dacă președintele României trebuie să fie doar un bun orator atunci hai să facem un concurs de oratorie și ne alegem de acolo președintele, nu ne mai batem capul cu campanii electorale, cu programe etc.”, a comentat Bunoiu.
Doi dintre foștii președinți ai PNL Timiș susțin reîntoarcerea lui Crin Antonescu în prim-planul politicii. Cel mai aprig susținător al lui Antonescu este subprefectul Ovidiu Drăgănescu.
„Vă garantez că e mai bun decât toți posibilii candidați de până acum. Mult peste toți cei ce au candidat în 24 noiembrie. Chiar la noi în PNL nu s-a mai apropiat nimeni de nivelul unor V. Stoica, C. Antonescu, Th. Stolojan, C. Popescu Tăriceanu sau V. Vosganian. Nici N. Dan nu pare potrivit pentru această funcție. (…) Anticriniștilor le recomand să iasă în lumea reală să vadă și valul suveranist, care va vota anti-Europa chiar și fără C.G., care, ca amănunt neimportant, are acum peste 60%.”, a comentat Ovidiu Drăgănescu la postarea lui Mădălin Bunoiu.
Totodată, Nicolae Robu, fost președinte PNL Timiș, fost primar al Timișoarei, actual consilier personal al președintelui PSD al CJ Timiș, Alfred Simonis, îi susține candidatura lui Antonescu. De menționat că, pentru turul I al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, Robu nu și-a anunțat susținătorii despre opțiunile sale politice.
„Deși votul e secret, n-am nicio problemă în a dezvălui cu cine voi vota: voi vota Crin Antonescu! Îi cunosc nemijlocit capacitatea, are viziune, este minte deschisă, este patriot – dacă vreți, inclusiv suveranist atâta cât trebuie să fie suveranist un om al zilelor noastre și cât îi stă și bine să fie – suveranist în UE, în NATO, în parteneriatul strategic cu SUA și în orice parteneriate – politice, militare, economice, culturale etc -, are «limba dezlegată», darul vorbirii, încât poate discuta cel puțin de la egal la egal cu oricine! Îl cunosc personal pe dl Crin Antonescu, am fost vicepreședinte PNL când dânsul era președinte -he-hei, ce partid era PNL pe-atunci!-”, a scris Nicolae Robu pe rețelele sociale.
În 2019, Robu avea altă opinie. Liberalul scria atunci pe Facebook, răspunzând întrebării unui jurnalist, că nu consideră potrivită candidatura lui Crin Antonescu la europarlamentare. „Electoratul PNL, acea parte a societății românești care ar putea deveni electorat PNL are cu totul alte așteptări pentru lista de candidați PNL a anului 2019. Vor oameni care la întrebarea atât de în vogă în 1990, «ce-ai făcut în ultimii 5 ani?», categoric readusă în actualitate în 2019, să aibă ce să răspundă, pe cel puțin două coordonate: pe de o parte, în lupta cu PSD; pe de altă parte, în planul realizărilor lăsate în urmă. Ori, oricât de bun vorbitor este dl Antonescu, la întrebarea menționată, el nu poate răspunde entuziasmant, de fapt, nu poate răspunde decât, oral, prin tăcere, în scris, prin liniuță. Asum această declarație, pentru că eu țin cu adevărat la PNL. Și asta presupune inclusiv luare de atitudine pe subiecte sensibile, cu voce tare, bărbătește, public, nu în șoaptă, în cercuri mai mult sau mai puțin conspirative, cum s-a cam ajuns să se întâmple”.
Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, a anunțat luni că forul statutar pentru validarea candidaturii lui Antonescu a fost convocat pe 26 ianuarie. El este propus candidat comun al coaliției de guvernare formată din PSD, PNL și UDMR, la alegerile prezidențiale din acest an. Potrivit anunțului coaliției, alegerile ar urma să aibă loc în 4 mai (primul tur) și 18 mai (al doilea tur). Până la această dată nu a fost adoptată o hotărâre de guvern în acest sens.