Plimbare prin istorie! Asociația Mariam Med, tur al Lugojului, pe urmele vechilor bresle ale orașului

asociatia mariam med

După un prim eveniment desfășurat în data de 9 aprilie, Asociația Mariam-Med și-a continuat proiectul de promovare turistică a Lugojului. Participanții la evenimentul ce a avut loc la finalul săptămânii au aflat multe informații despre istoria breslelor lugojene și a Corporației Meseriașilor din oraș.

Au participat lugojeni dornici să afle mai multe despre istoria orașului, urmași ai familiilor de meseriași, dar și oaspeți din Timișoara și Buziaș.

Vasile Belințan, președintele Corporației Meseriașilor din Lugoj, singura care se conduce și azi după „Statutele” din 1884 și jurnalistul Cristian Ghinea au vorbit despre porecle, nume de persoane și de străzi care evocă vechile bresle, steagurile breslelor (cojocari, argăsitori, noul steag al meseriașilor, sfințit la început de mileniu XXI etc.) expuse la Muzeul Corporației, despre originea Rugii Lugojene, legătura dintre Rugă și Breslele orașului (la mini muzeul amenajat la sediul Corporației se găsește și o eșarfă a Nașului Rugii din anul 1893), despre conducerea „Corporațiunei” din perioada interbelică, documentată în tablouri cu zeci de portrete, despre continuarea spiritului breslelor în anii ‘60-’70 etc.
De la Corporația Meseriașilor din Lugoj – Banat, oaspeții s-au deplasat în centrul orașului și apoi la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă, unde au fost întâmpinați de muzeografii Daciana Vuia, directoarea instituției și Răzvan Pinca. Aici, ei au aflat detalii interesante despre trecutul Lugojului – port popular și urban de sfârșit de secol XIX și început de secol XX, despre embleme, simboluri și blazoane ale nobilimii locale (mulți oameni de rând din Lugoj fiind înnobilați datorită unor merite militare, câștigate pe câmpul de luptă) etc.

La eveniment au participat Simion Giurcă, secretar general al Corps Touristique Austria, președinte la Asociația pentru Promovarea Timișoarei, Delia Barbu, CEO la APDT – Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului – Timiș, Terezia Berghe, ghid turistic, de la Asociația Mariam Med (între timp, asociația a oragnizat și un tur pe Clisura Dunării), Sanda Korom, de la Asociația Stern Berghoff – Buziaș etc.

Simion Giurcă a remarcat potențialul comercial și turistic pe care îl are Lugojul, ca și oraș al breslelor bănățene. El a dat exemplul altor orașe din țară renumite pentru meseriași (olari, sculptori în lemn, cojocari, creatori de încălțăminte unicat, la comandă) care profită și de latura turistică, și de cea comercială. „Din ceea ce am văzut, potențialul Lugojului este chiar mai mare la acest capitol, mai ales că aici s-a făcut un schimb de generații către cei tineri, care așteaptă ca produsele lor să fie puse în valoare”, a spus oaspetele timișorean, care este implicat, prin asociația sa, în proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/