Plimbare în Cetatea medievală de la Caransebeș: Zidul de apărare

cetate
casa alex online 28 febr 2025 (2)

Specialiștii din cadrul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță continuă cercetările asupra sistemului de apărare al Cetății Medievale Caransebeș, descoperit în luna mai în urma săpăturilor preventive pentru introducerea rețelei de apă și canalizare.

 În urma săpăturilor preventive pentru introducerea rețelei de apă și canalizare, specialiștii din cadrul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță au descoperit sistemul de apărare al Cetății Medievale Caransebeș, care datează din secolul XIII, conform documentelor prin care este atestată cetatea.

Cetatea Caransebeș a fost demolată la începutul sec. al XVIII-lea de către administrația austriacă, atunci când centrul orașului se mută din cetate în zona pietonală a actualului centru. În urma săpăturilor din ultima perioadă, s-a descoperit sistemul de apărare al Cetății. Zidul care apăra Cetatea are o lățime de 3 metri, construit din piatră de râu legată cu mortar. Mai poate fi văzut și sistemul de apărare format din 3 stâlpi de stejar ascuțiți, sub forma unei palisade”, a declarat dr. Adrian  Ardeț, arheolog.

Responsabilitatea științifică asupra cercetărilor arheologice la Cetatea Medievală din Caransebeș aparține domnului dr. Siviu Oța, șef secție Arheologie la Muzeul Național de Istorie a României din București, descoperirile actuale fiind coordonate de către Iulian Leonti, arheolog în cadrul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.

 

expresbanat 1000x100 uvvg 2025

 

 

 

 

whatsapp image 2025 06 19 at 10.31.41 untitled design Stiri si Publicitate Timisoara, Resita, Hotel Versay aprilie 980x120 px Stiri din Resita si Timisoara banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/