Pleacă și tu în aventură, pe urmele zimbrilor din Caraș-Severin!

zimbri
Stiri Timisoara si Resita casinoherculane by sungarden

Suntem în plină iarnă, iar peisajele din Caraș-Severin efectiv îți taie respirația. Unde mai pui și o aventură prin pădure, pe urmele zimbrilor. Vino și tu în localitatea Armeniș, din județul Caraș-Severin, locul de unde se dă startul aventurii!

Animal venerat în timpurile dacice, zimbrul simbolizează identitatea colectivă a neamului românesc. Mândru și puternic, Zimbrul ne învață să trecem cu fruntea sus chiar și prin cele mai grele momente ale vieții și, mai ales, să renaștem după fiecare dintre ele.

O  zi de explorare a naturii și a vieții sălbatice, pe tărâmul fermecător al zimbrilor liberi, poate fi una dintre cele mai fermecătoare aventuri. Se va  străbate zone împădurite și poieni superioare cu panorame încântătoare, iar zimbri pot fi observați în mediul lor natural de viață. Grupul poate fi format din minim patru persoane + ranger ghid și coordonatorul de grup.

ECHIPAMENT NECESAR

  • Bocanci sau încălțăminte de trekking (în funcție de sezon)
  • Îmbrăcăminte în funcție de sezon. Se recomandă indiferent de sezon pantaloni lungi.
  • Rucsac de zi (20 – 35 l)
  • Pelerină ploaie (se poate asigura în caz de nevoie)
  • Bidon apă

CE VEȚI FACE?

Zimbrul este cel mai mare animal terestru din România și din Europa și este o specie pe cale de dispariție. În țara noastră, zimbrul mai poate fi văzut doar în rezervații.

Stiri si publicitate ziar expresb 1000x100 Stiri si publicitate Timisoara si Resita pizzeria Dimitrios 1000x100

– specie a cărei denumire științifică e Bison bonasus face parte din familia bizonilor și este cel mai mare animal din Europa. Zimbrul este una dintre cele mai amenințate specii din lume, fiind încadrat științific în categoria speciilor „vulnerabile”. În prezent, există mai puțin de 2.000 de exemplare libere de zimbru în Europa, iar populația totală este de aproximativ 5.000 de exemplare.

– este cel mai greu animal european de pe uscat. Un zimbru are o lungime de 2,9 – 3 metri și o înălțime de 1,9 metri, cântărind de la 300 la 920 kg. Este mai înalt, dar mai puțin masiv decât ruda sa apropiată bizonul american. De asemenea are păr mai scurt decât acesta.
– nu este doar mai înalt decât bizonul, ci este și mai zvelt și are o constituție fizică mai atletică care-i permite să fie mai agil. Zimbrul are de asemenea blana mai scurtă pe cap, gât și picioarele anterioare decât bizonul și coloritul mai uniform, bizonul având de regula capul și gâtul mai închise la culoare decât restul corpului. Zimbrii au inclusiv coarnele și cozile proporțional mai lungi decât ale bizonilor. Anatomic, zimbrii au 14 perechi de coaste, pe când bizonii au un număr de 15 perechi.

Vânați excesiv și rămași fără habitat suficient, zimbrii au dispărut din sălbăticie în secolul XX. Familiile regale din Lituania și Polonia sau țarii ruși erau singurii care se mai mândreau cu zimbri în pădurile lor. Exemplarele din Europa de Vest au dispărut sau încă din secolul al XI-lea, iar în România ultimul zimbru din Moldova a fost ucis în 1762, iar din Transilvania în 1790.

În 1927 mai puțin de 50 de zimbri rămăseseră în grădini zoologice din Europa, iar un grup de conservatoriști au decis să salveze specia de la extincție. Zimbrii au fost reintroduși cu succes în sălbăticie începând cu 1951. Cele mai mari populații se regăsesc acum în Belarus, Polonia și Rusia. turme mai mici există și în Lituania, Ucraina și Kîrgîzstan. În România, în anul 2012 primii zimbri au fost reintroduși în Parcul Național Vânători Neamț. Acum sunt 47 de zimbri în libertate în acest parc. În Munții Făgăraș, o fundație a introdus 13 zimbri, obiectivul fiind eliberarea a 100 de exemplare în zonă.
Astăzi, cea mai mare populație de zimbri din România numără între 63-67 de exemplare și se află în Munții Țarcu.
În România, zimbrii mai pot fi admirați în Rezervația Dragoș-Vodă de la Vânători Neamț, în Rezervația Neagra de la Bucșani, Dâmbovița, în rezervația Valea zimbrilor din Vama Buzăului, Brașov, la Hațeg – Slivuț, la Grădina Zoologică din Târgoviște, două exemplare la Grădina Zoologică din Reșița și două exemplare la Grădina Zoologică din Hunedoara.

Stiri din Timisoara si Resita, publicitate online Stiri si publicitate Timisoara Resita
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/