Plătiţi să-şi ţină gura. Nimeni nu suflă o vorbă!

Conexiuni periculoase se fac în cazul arestării judecătorului Cătălin Şerban, presa lansează ipoteze care mai de care mai interesante, dar reacţiile oficiale întârzie să apară, deşi imaginea unor persoane şi instituţii are serios de suferit.

Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, se află în spatele gratiilor, în stare de arest preventiv, pentru trafic de influenţă, după ce ar fi primit prin intermediul soţiei sale, Ramona, suma de 50.000 de euro cu titlu de mită de la consilierul judeţean de Caraş-Severin şi, în acelaşi timp director al Moldomin Moldova Nouă, Iacob Chişărău. Acesta este şi el urmărit penal pentru trafic de influenţă. Presa vobeşte şi despre implicarea, într-un fel sau altul în această cauză a şefului Poliţiei din Moldova Nouă, Nicolae Sava. În jocul murdar se află cu siguranţă şi doi oameni de afaceri, lucru confirmat de DNA. Ar fi vorba de doi sârbi, dar care şi-au făcut rost de cetăţenie elveţiană din cauza problemelor pe care le-ar avea în ţara natală.

Clauze de confidenţialitate

Presa speculează fel şi fel de scenarii ale acestei afaceri necurate, dar informaţiile oficiale sunt foarte puţine sau chiar deloc. Procurorii anticorupţie n-au fost foarte generoşi în declaraţii, în timp ce, Chişărău, Sava, avocaţii lor sau ai judecătorului Cătălin Şerban, preferă să tacă. Niciun cuvânt nu scot nici alţi reprezentanţi ai Moldomin sau ai IPJ Caraş-Severin, chiar dacă imaginea lui Nicolae Sava e făcută praf în ziare şi pe micul ecran.

În această dimineaţă am încercat să-i contactăm din nou pe cei care au legătură cu acest caz, fără succes însă. Rând pe rând, le-am telefonat lui Iacob Chişărău, Nicolae Sava, celebrului Gheorghiţă Mateuţ, avocatul judecătorului Şerban, şi lui Victor Tiugan, director adjunct la Moldomin. Primii doi n-au binevoit să răspundă. La cabinetul avocatului Mateuţ am reuşit să stăm de vorbă cu un consilier de-al acestuia, care ne-a spus că nu au de făcut niciun fel de declaraţii. Victor Tiugan nu a fost nici el prea vorbăreţ. “Nu vă pot da niciun fel de declaraţie pentru că am semnat o clauză de confidenţialitate cu societatea Moldomin”, a precizat adjunctul societăţii conduse de Chişărău. Am căutat atunci un reprezentant al Moldomin care să nu fi semnat nicio clauză de confidenţialitate, dar la numerele de telefon fix ale companiei nu răspunde nimeni. Cât despre Nicolae Sava, conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie s-a rezumat să anunţe, a doua zi după flagrant, că acesta se află la serviciu. Nu a confirmat, dar nici nu a infirmat implicarea lui în darea de mită, acceptând astfel şifonarea imaginii lui Sava, dar totodată şi a inspectoratului.

Scenarii şi ipoteze

În ultimele zile, presa vorbeşte că Iacob Chişărău a primit cei 50.000 de euro, în Serbia, de la afaceriştii elveţieni şi că i-a introdus în ţară cu ajutorul lui Nicolae Sava. Împreună s-ar fi deplasat cei doi spre Timişoara, pentru a-i da cu titlu de mită judecătorului Şerban. La Nicolinţ însă, pe baza informaţiilor furnizate de SRI, procurorii anticorupţie i-au prins pe Chişărău şi Sava în flagrant. Aceştia ar fi acceptat propunerea procurorilor şi, pentru a-şi salva pielea, i-au întins capcana magistratului.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/