Plătim taxe și impozite dar, aristocrația bugetară călărește contribuabilul. Sau, vrei nu vrei, bei Grigore agheasmă

Observ în ultima vreme o avalanșă de îndemnuri la a nu mai plăti taxele și impozitele datorate statului. Ele sunt justificate prin faptul că proprietățile sunt dobândite exclusiv prin munca persoanei proprietar pe diverse mobile și imobile. Consider că este o manipulare mârșavă și sunt consternat de câtă populație achiesează la acest demers. Păi dragilor, taxele și impozitele sunt necesare susținerii funcționării statului. De unde altfel bani pentru educație, sănătate, justiție, administrație etc? Da, sunt de acord, putem contesta modul în care contribuțiile noastre sunt folosite de organele statului. Plătesc taxe și impozite de o viață și, la prima nevoie pe care o am, statul îmi întoarce spatele. Sunt deja la ordinea zilei sumele ce trebuie să le plătești pentru a beneficia de servicii medicale, sumele ce trebuie să le plătești pentru meditațiile copiilor dacă vrei să acceadă într-o etapă superioară de învățământ. Nu mai vorbesc de indolența administrațiilor locale în ceea ce privește asigurarea primordialelor facilități ce presupun un trai decent al locuitorilor. Gropi, întuneric, pluviale mereu depășite, praf, noroi, aglomerație…

Da, sunt de acord că plătim taxe și impozite cam degeaba. Dacă ne cerem drepturile, suntem catalogați drept cârcotași, depresivi și chiar dușmani ai binelui și progresului ce autoritățile locale ni le doresc. Nici măcar evidențele nu-i fac să admită că își bat joc de banul public. Dar, soluția nu cred că este negarea obligației de a plăti taxe și impozite pe proprietăți. Nu, cred că mai benefică ar fi întărirea societății civile care să oblige politrucii ajunși administratori publici în a respecta nevoile reale ale plătitorului de impozite. De la astuparea gropii din fața casei până la eliminarea șpăgii pentru vindecarea cetățeanului în sistemul public de sănătate sau reducerea necesității meditațiilor pentru elevii ce urmează sistemul de învățământ de stat. Și-acum, vin cu știri de ultimă oră ce ne spun despre greve ale bugetarilor. Ale celor plătiți din taxe și impozite. Toți sunt speciali și suprasolicitați. Când ai nevoie de ei te simți călcat în picioare. Dar, ei sunt speciali.

Câți ați fost umiliți de personalul medical, câți ați fost umiliți de funcționarul de la ghișeu, câți ați făcut plângeri și contestații aiurea în urma abuzurilor funcționarilor de la stat? Da, este frustrant să plătești taxe pe munca ta fără a primi înapoi servicii de la stat decente dar, repet, este singura modalitate de a menține instituțiile statului funcționale. Frustrarea se amplifică observând că pe statele de plată ale instituțiilor bugetare se regăsesc familii angajate pe bază de pupincurism și obediență. Și familiile te înjură și te fac chior că, în loc să vezi minunile înfăptuite de administrație, tu vezi doar gropi, noroaie și mucegaiuri.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/