Platformă online interactivă de comunicare realizată de PNL pentru noile legi ale educației

mpirtea
1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Proiectele noilor legi ale educației se află în continuare în dezbatere publică, iar liberalii au realizat o platformă online în care toți ce interesați pot veni cu propuneri sau sugestii. 

Ministerul Educației este la această dată în etapa de colectare a tuturor propunerilor pentru completarea și ajustarea noilor proiecte de legi din pachetul pentru reforma educației, deschis dezbaterii publice de Ministerul Educației. Pachetul cuprinde două proiecte, câte unul pentru învățământul preuniversitar, respectiv cel superior.

„Opiniile exprimate în această dezbatere sunt cele mai importante, căci vor ghida o reformă reală a educației. Este important să ne exprimăm ideile și opțiunile, astfel că, pentru facilitarea procesului de consultare publică, PNL a structurat o platformă online interactivă de comunicare, disponibilă la adresa Legile-educatiei.pnl.ro, pe care vă încurajăm să vă spuneți punctele de vedere.”, a transmis deputatul PNL Timiș, Marilen Pirtea, coordonatorul Comisiei de Educație și Cercetare a PNL.

Banner Forta Dreptei tm 1000x100 1000x100 (4)

Unul dintre punctele importante ale noului proiect se referă la profesionalizarea corpului didactic din preuniversitar, mai spune Marilen Pirtea, care se va axa pe o motivație salarială ridicată, mentorat în carieră și formarea competențelor manageriale școlare.

„Pentru învățământul preuniversitar, dezideratul fundamental fixat de pachetul legislativ este de accelerare a unei reforme în care elevul să se afle în centrul procesului de învățământ. Acest obiectiv strategic nu poate fi urmărit decât prin planuri de acțiune în toate sferele vieții școlare. Printre priorități se află profesionalizarea corpului didactic din preuniversitar, iar noul proiect de lege fixează trei piloni esențiali care vor contribui la profesionalizare: pachet motivațional salarial de nivel ridicat, mentoratul carierei didactice și formarea competențelor manageriale școlare. În cadrul acestor linii de acțiune pentru profesionalizare remarcăm o salutară prevedere prin care salariul cadrului didactic debutant va ajunge la nivelul salariului mediu pe economie (raportat la anul fiscal precedent, adică un salariu de 4 mii lei pe care un profesor debutant l-ar putea încasa în 2023), toate celelalte salarii în educație majorându-se proporțional. De asemenea, o altă linie de acțiune prevede dezvoltarea instituției mentoratului, de la debutul în carieră, dar și asigurarea unui grad mare de autonomie a profesorilor, care sunt creatori de educație, nicidecum executanți ai unor programe pre-definite. Nu în ultimul rând, devine din ce în ce mai importantă formarea managerilor școlari, linie de acțiune de reformă care va fi susținută prin programe de formare inițială pentru managerii școlari, la preluarea mandatului educațional, dar și prin consilierea în debutul activității de manager de către un mentor educațional.”, a explicat deputatul PNL de Timiș.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/