Plângere penală depusă la Reşiţa împotriva Romsilva! Abuz în serviciu, înşelăciune, fals şi uz de fals?!

Senatorul USR Mihai Goţiu a depus azi, 20 iulie, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa împotriva Regiei Autonome Romsilva, printre motivele evocate în document regăsindu-se abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu, înşelăciune, fals în declaraţii şi uz de fals!

„Senatorul USR Mihai Goțiu a depus, vineri, 20 iulie 2018, o plângere penală împotriva Romsilva pentru modul dezastruos de administrare a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului (PNSCC). În plângerea depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița, Mihai Goțiu le cere procurorilor să verifice dacă sunt comise mai multe infracțiuni, printre care abuz în serviciu, neglijență în serviciu, înșelăciune, fals în declarații, uz de fals”, potrivit unui comunicat de presă al USR Cluj.

Mihai Goţiu susţine că luna aceasta a vizitat Parcul Naţional Semenic – Cheile Carașului, unde a văzut depozite de gunoaie, saci de ciment şi moloz şi a constatat că au fost efectuate tăieri ilegale în Rezervația Naturală Cheile Carașului.

leader board 728 x 90 px

„În perioada 12-16 iulie, am efectuat o nouă vizită de documentare în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, unde am dat peste o situație dezastruoasă: depozite de gunoaie, incluziv saci de ciment și moloz, la intrarea în pădurea virgină Izvoarele Nerei, inclusă anul trecut în UNESCO, vetre de foc și urme de mașini mari, indicii pentru o activitate de braconaj intensă, tăierea unor păduri cu potențial de a fi incluse în Catalogul pădurilor virgine și cvasi-virgine, tăieri ilegale în Rezervația Naturală Cheile Carașului și indicii ale altor tăieri viitoare, în aceeași rezervație. Singurul lucru care pare să-i intereseze pe cei de la Romsilva e să scoată bani cu orice preț pe seama distrugerii Parcului Național Semenic – Cheile Carașului. Nu există vreun semn de responsabilitate pentru conservarea și menținerea în bune condiții a acestei zone”, a declarat Mihai Goțiu.

Pădure UNESCO, transformată în groapă de gunoi!

VIDEO: Pădurea virgină UNESCO de la Izvoarele Nerei, transformată în groapă de gunoi!Ieri (sâmbătă), la intrarea în pădurea virgină de la Izvoarele Nerei, din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, inclusă anul trecut în situl UNESCO ”Păduri de fag ancestrale și virgine din Carpați și alte regiuni ale Europei”, am avut parte de o ”surpriză” mizerabilă, într-un sens cât se poate de propriu: un ”întreprinzător” a transformat-o în groapă de gunoi. A considerat că acesta e locul cel mai potrivit să ”depoziteze” saci cu ciment, pet-uri și alte mizerii! În această săptămână, într-un răspuns oficial primit de la Ministerul Apelor și Pădurilor, am fost informat că (după un an de la includerea în UNESCO) nu a fost încheiat încă memorandumul prin care să se stabilească atribuțiile instituțiilor publice și măsurile necesare pentru buna gestionare a siturilor și strategia de valorificare a statutului de sit inclus în Patrimoniul mondial natural UNESCO! Până se mișcă guvernanții noștri, ne trezim că UNESCO a inclus în patrimoniul mondial natural niște gropi de gunoi…Asta nu degrevează cu nimic de răspundere Administrația Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, asigurată de Romsilva, care, independent de statutul UNESCO, are obligația de a asigura conservarea și protecția pădurilor de aici.Iar aceste imagini sunt doar începutul celor găsite în documentarea de ieri. Voi reveni cu alte informații.

Gepostet von Mihai Goţiu am Samstag, 14. Juli 2018

Acesta a reclamat și faptul că „pe site-ul oficial al PNSCC este publicat un document care pretinde că ar fi planul de management al parcului național, care nu a fost aprobat însă”.

„Orice persoană de bună credință care accesează site-ul oficial al PNSCC poate fi înșelată și să creadă că există un plan de management aprobat. În realitate, după cum arată și un răspuns primit de la Ministerul Mediului, PNSCC nu are un plan de management aprobat, chiar dacă au fost depășite toate termenele legale și contractuale care obligau Romsilva să-l realizeze și să-l trimită spre aprobare. De fapt, administrarea PNSCC de către Romsilva ar fi trebuit să înceteze de mai bine de o lună, după expirarea notificării de 30 de zile pe care Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate a transmis-o către Romsilva pe data de 3 mai 2018. În loc să constate încetarea contractului de administrare, prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a schimbat pe directorul ANANP care a trimis notificarea, chiar dacă îl numise în funcție cu doar patru luni în urmă”, a explicat Goțiu.

Senatorul USR a trimis sesizări şi „către Garda de Mediu și Garda Forestieră, prin care solicită verificarea modului în care Administrația PNSCC a pus în exploatare o altă parcelă din Rezervația Naturală Cheile Carașului (UA 77, Ocolul Silvic Reșița) și anularea actului de punere în valoare”, potrivit sursei citate.