Tranzacțiile imobiliare au scăzut cu 24% în Timișoara, în primele două luni ale anului. Este o consecință a instabilității politice, spun specialiștii. Unii cumpărători și-au amânat achizițiile, alții și-au reevaluat planurile financiare.
2024 a fost un an activ pentru piața imobiliară din județul Timiș, cu aproximativ 10.600 de unități locative tranzacționate, în creștere cu 4% față de 2023, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Cu toate acestea, începutul lui 2025 a adus o scădere semnificativă a tranzacțiilor, de 24%, în primele două luni fiind vândute doar 1.200 de locuințe.
Viceprimarul Timișoarei Ruben Lațcău spune că experiența personală a vânzării unei locuințe i-a confirmat tendința de precauție a cumpărătorilor. „Instabilitatea va continua în România până după alegerile prezidențiale”, a declarat Ruben Lațcău la HUB Timișoara, un eveniment organizat de imobiliare.ro.
În fața incertitudinilor, unii proprietari aleg să vândă pentru a avea lichidități disponibile. „Piața imobiliară este extrem de sensibilă la factori precum instabilitatea sau creșterea taxelor. Am observat că frica de a pierde este mai mare decât dorința de a câștiga.”, a remarcat Simona Șchiopotă, Managing Partner al agenției Hitch & Mosher.
Specialiștii au mai observat și faptul că procesul de luare a deciziilor de achiziție s-a prelungit considerabil.
„Am simțit în ultima vreme puțină teamă. Cred că pe termen scurt ce se întâmplă pe plan mondial și pe plan local afectează decizia cumpărătorilor. Au fost mulți care amână achiziția din cauza instabilității politice.”, a declarat și Vlad Vela, reprezentantul proiectului XCity Towers. El consideră că piața din Timișoara va oferi, în perioada următoare, oportunități pentru ambele părți implicate în tranzacții.
În 2024, prețul mediu cerut pentru apartamentele din Timișoara a crescut cu 7% față de 2023, ajungând la 1.568 euro/mp. util, conform Indicele Imobiliare.ro. În februarie 2025, acest preț a urcat la 1.746 euro/mp. util.
Apartamentele noi rămân semnificativ mai scumpe decât cele vechi. În timp ce locuințele din blocuri vechi s-au vândut, în medie, cu 1.710 euro/mp. util, cele finalizate în ultimii cinci ani au ajuns la 1.955 euro/mp. util.
Oferta totală de apartamente disponibile în piață a scăzut cu 19% față de 2023, reducerea fiind resimțită mai ales în anumite zone ale orașului. Această tendință a contribuit la o diminuare a cererii, dar și la o mai mare selectivitate din partea cumpărătorilor.
„Sunt niște așteptări extraordinare de calitate, dar sunt de înțeles. Oamenii trebuie să trăiască în niște orașe și în niște medii în care să simtă că pot fi varianta lor ideală, să simtă că banii lor contează și că atât atunci când cumpără, cât și atunci când plătesc taxe primesc ceva în schimb care să merite pentru ei. În același timp, trebuie să ne asumăm să plătim taxele și să avem încredere că reprezentanții noștri au viziune strategică și sunt în contact cu fricile noastre de zi cu zi, atât ca simpli cetățeni, cât și ca business-uri”, a declarat Maria Jianu, Leasing Director pentru dezvoltatorului Speedwell.