Administrația locală va rezolva problema odată cu punerea în circulație a noilor autobuze. O stație de transport local va fi amenajată la piață.
Este soluția gândită de primarul Dumitru Ursu pentru ca orăvițenii să aibă acces la ceea ce denumește ca fiind una dintre cele mai moderne piețe din județ. Inaugurarea acesteia, la finele lui 2021, a însemnat decongestionarea traficului din Zona Gării, acolo unde, în zile de piață, greu se mai putea trece cu mașina. În prezent însă, pentru mulți orăvițeni, mașina a devenit bun necesar pentru a-și face cumpărăturile la piața amenajată… pe câmp.
Terenul respectiv a fost intabulat mai demult de primărie în baza unui plan urbanistic zonal întocmit de o firmă care a amenajat și accesul dinspre drumul național. Amplasamentul s-a dovedit potrivit pentru construirea pieței, prevăzută inițial a fi ridicată în Zona Gării. Finanțarea s-a făcut în baza unui proiect transfrontalier, derulat în asociere cu localitatea Biserica Albă din Serbia. Concret, Oravița a fost lider de proiect și a primit 1,3 milioane de euro pentru piața în cauză, în timp ce partenerul din Serbia a primit 700.000 de euro pentru o investiție similară.
„Noi am făcut un proiect pentru vechiul amplasament al pieței din Zona Gării, primăria fiind proprietar pe teren conform extrasului de carte funciară. Apoi proiectul a fost depus și a primit finanțare. Dar, când să primim aprobare de la CFR, au găsit ei o carte funciară separată, aflată la Cluj, conform căreia CFR e proprietar pe teren”, punctează primarul Dumitru Ursu motivele care au dus la schimbarea amplasamentului pieței.
S-a ajuns aici întrucât vecinii sârbi s-au mișcat foarte repede și au construit piața de la ei într-un timp în care, în România, nu e gata nici documentația. Rapiditatea vecinilor sârbi a adus Primăria Oravița în situația de a pierde proiectul și, fiind lider de proiect, de a restitui Uniunii Europene contravaloarea investiției de la Biserica Albă. Adică, pe lângă faptul că Primăria Oravița nu avea acești bani, risca și să fie pusă în situația de a accesa un credit prin care să plătească… o investiție făcută de alții.
„În acest context, am luat decizia de a schimba locația pieței și am construit-o pe acel teren aflat departe de oameni. Așa am reușit să derulăm acea investiție de 1,3 milioane de euro, la care s-au adăugat 200.000 de euro, contribuție a primăriei”, a încheiat Dumitru Ursu. Primarul însă se arată optimist că nu va mai dura mult până când vor putea fi puse în circulație autobuzele electrice achiziționate cu fonduri europene. Astfel se va rezolva problema transportului spre și dinspre piață.