Lipsa forței de muncă disponibilă în județul Timiș se reflectă și în datele Inspectoratului Teritorial de Muncă. Anul trecut, în vestul țării au fost aduși, în sprijinul angajatorilor, în jur de 1.000 de lucrători din Asia. Lor li s-au alăturat și muncitori recrutați din alte județe ale țării, inclusiv Moldova sau Maramureș.
Potrivit ITM Timiș, piața muncii s-a menținut stabilă anul trecut, în comparație cu anul 2019, înainte de pandemie. Numărul contractelor de muncă active s-a menținut la aproximativ 300.000, contracte gestionate de inspectorii de muncă timișeni.
„Nu au fost înregistrate disponibilizări semnificative. Pentru a menține stabilitatea pieței muncii din Timiș am sprijinit angajatorii în a aduce forță de muncă din județele Mehedinți, Dolj, Gorj, Argeș, Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, județe din zona Moldovei, precum și din afara comunității europene, cum ar fi Serbia, Republica Moldova, Vietnam, Sri Lanka sau Nepal, pentru a acoperi necesarul de forță de muncă. Cam la 1.000 de lucrători am adus din Asia anul trecut.”, a declarat Pavel Kașai, directorul ITM Timiș.
Anul trecut, ITM Timiș a derulat peste 5.000 de controale la firmele din județ, în toate domeniile de activitate. Amenzile date, în număr de 509, au avut o valoare totală de 7,1 milioane de lei. Peste 300 de persoane au fost depistate că prestau muncă fără forme legale, alte 190 prestau muncă nedeclarată.
Pe de altă parte, în 2021 au avut loc, în Timiș, 28 de accidente de muncă mortale și alte 112 accidente ușoare. Inspectorii de muncă încă cercetează alte 252 de accidente care s-au produs la locul de muncă.