Violența din familie, societate și mediul online influențează comportamentul copiilor, iar numărul infracțiunilor comise de adolescenți rămâne ridicat.
Un raport al Inspectoratului de Poliție Județean Timiș arată că anul trecut au fost sesizate 864 de cazuri de violență domestică, dintre care 537 se referă la infracțiunea de lovire sau alte violențe. În județ, polițiștii au emis, în 2024, 387 de ordine de protecție provizorii. 89 au fost încălcate, fiind întocmite dosare penale în acest sens. În majoritatea cazurilor s-a dispus, ulterior, reținerea agresorilor.
Alina Gorghiu, fosta ministră a Justiției, spune că de la intrarea în vigoare a legii care extinde ordinul de protecție la orice tip de violență, „se sună în continuu la poliție pentru acte de violență în societate”. „Că e un vecin de bloc care te înjură, un om din trafic care te hărțuiește, cineva din online care te șantajează. Violența din cadrul familiei, din societate, din platformele media își pune amprenta pe creierul copilului și pe conduita copilului. Și am văzut foarte multe cazuri la nivelul adolescenților. Asta se poate rezolvă prin foarte multă educație în familie”, a declarat Alina Gorghiu, deputat PNL.
Statisticile arată o situație alarmantă și în ce privește violența în școli. În 2024, autoritățile din Timiș au deschis 60 de dosare penale, majoritatea pentru loviri, furturi sau portul și folosirea de obiecte periculoase.
„Fac ce văd în spațiul online, ce văd în familie. Nu degeaba eu am o obsesie în identificarea pârghiilor împotriva violenței domestice și a violenței în general. (…) Profesia de avocat participă în mod activ la proiectul numit educație juridică în școli, cu sute de avocați în școli, pro bono, sute de juriști, magistrați care participă la acest proiect alături de ONG-uri și cred că e bine să spui cât de fină e linia între a fi un copil cu o conduită normală și un mic infractor. Între un destin sănătos, un parcurs de om realizat și un copil eșuat care se duce într-un centru de reeducare și nu ține neapărat de cât de precar e nivelul tău de trai, ci de impactul agresiv al mediului asupra copilului”, a mai spus Gorghiu.
Potrivit reprezentanților IPJ Timiș, în anul școlar 2024-2025 s-au înregistrat 17 infracțiuni, cu 9 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut.