Peste 80 de concentratoare de oxigen au fost distribuite spitalelor din Timișoara. Vor fi folosite pentru tratarea pacienților diagnosticați cu COVID-19

Peste 80 de aparate, destinate îngrijirii pacienților care au nevoie de oxigen suplimentar, au ajuns în spitalele din Timișoara. Este vorba despre concentratoare de oxigen necesare în tratarea bolnavilor care dezvoltă simptome respiratorii moderate sau severe de COVID-19.

Concentratoarele sunt mobile și cântăresc 14 kilograme fiecare. Cu ajutorul acestora se poate asigura un debit de 5 litri pe minut de oxigen, cu o concentrație de până la 93%. Intervalul de timp pentru atingerea concentrației optime este de sub un minut. Aparatele realizează o separare a oxigenului din aer de celelalte gaze, cu ajutorul unor filtre speciale, ce conțin Zeolit.

leader board 728 x 90 px

„Aceste concentratoare pot să facă diferența între viață și moarte pentru că dacă un pacient cu o formă moderată are insuficiență respiratorie, poate rapid să se degradeze și să ajungă în terapie intensivă. Oxigenoterapia poate să împiedice acest lucru. Nu toți pacienții care se internează beneficiază de oxigen. Sunt necesare pentru a-i ajuta și a avea toate paturile acoperite cu oxigenoterapie, pentru că oxigenoterapia face jumătate din tratament, deci 50% din tratamentul pacienților cu COVID-19 reprezintă oxigenoterapie”, a spus prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.

Cele 85 de concentratoare de oxigen au fost achiziționate de la compania Linde Gaz Romania de Spitalul „Victor Babeș”, dar vor fi distribuite și celorlalte unități sanitare suport COVID-19 din Timișoara. Astfel, către Spitalul CFR au fost livrate 15 asemenea aparate, 33 către Clinica de Recuperare Cardiovasculară, devenită secție externă a Spitalului de Boli Infecțioase, 22 către Spitalului Municipal, pentru secția ASCAR, iar celelalte 15 au ajuns în secția de Boli Infecțioase a Spitalului „Victor Babeș”.

Investiția se ridică la valoarea de 212.500 de lei.

„Avem un proiect <<Oxigen pentru Timișoara>>. Vrem să avem cât de multe paturi cu oxigen pentru că știm că, odată ce un pacient cu o formă medie spre severă are cât mai devreme posibil acces la oxigen, probabilitatea ca el să ajungă la ATI este mult mai scăzută. Ca să degrevăm cât mai multe paturi ATI, trebuie să avem cât mai multe paturi cu oxigen. Avem o echipă care lucrează în acest sens, mobilizăm, bineînțeles și resurse financiare și facem tot posibilul, chiar dacă cresc acum cifrele foarte mult, să putem avea o îngrijire medicală pentru fiecare timișorean care se îmbolnăvește de COVID-19”, a spus Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

În acest moment, toți pacienții internați în zona roșie a Spitalului de Boli Infecțioase pot primi suport suplimentar de oxigen, fie prin conectarea aparatelor de respirat la instalația de oxigen lichid a unității sanitare, fie prin folosirea concentratoarelor sosite în cursul acestei zile.