84 de construcții din Reșița, inclusiv blocuri turn, au fost expertizate și încadrate în clase de risc seismic. Majoritatea dintre ele sunt blocuri de locuințe și instituții de învățământ.
Potrivit informării transmise de reprezentanții administrației locale, 84 de clădiri din Reșița au expertiză tehnică și se cunoaște rezistența lor în fața unui cutremur. Documentațiile au fost întocmite în ultimii 3 ani. Majoritatea dintre aceste construcții sunt încadrate în clasa III de risc seismic, adică sub efectul cutremurului pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante, urmate de cele încadrate în clasa IV, care sunt cele mai sigure.
Concret, doar despre două construcții din oraș se știe că sunt în clasa II de risc, ceea ce înseamnă că sunt construcții care, sub efectul cutremurului, pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilității este puțin probabilă. Din această categorie fac parte Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 (strada Parcului nr. 4) și Școala Pittner (strada Furnalelor nr. 13). O singură construcție, care între timp a fost demolată, se încadra în clasa I, adică riscul de prăbușire la cutremur era unul ridicat: bazinul de înot acoperit de pe Bulevardul Revoluția din Decembrie nr. 40-42, acolo unde acum se ridică un centru multifuncțional.
Reprezentanții Primăriei Reșița atrag atenția că în cazul a două clădiri s-au început lucrările de consolidare: Grădinița „Palatul fermecat” de pe strada Oțelului nr. 18 și depoul pentru tramvai, de pe Bulevardul Republicii.
În clasa III de risc seismic se încadrează blocurile de locuințe de la următoarele adrese:
În clasa IV de risc seismic se încadrează blocurile de locuințe de la următoarele adrese:
În clasa III de risc seismic se încadrează clădirile (altele decât blocuri):
În clasa IV de risc seismic se încadrează clădirile (altele decât blocuri):
Potrivit Legii nr. 212 din 12 iulie 2022, proprietarii clădirilor, persoane fizice sau juridice, și asociațiile de proprietari, precum și persoanele juridice care au în administrare clădiri au obligația să asigure expertizarea tehnică, de către experți tehnici atestați, în vederea încadrării într-o clasă de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție. Toate aceste evaluări trebuie transmise către autoritățile administrației publice locale competente, precum și către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în termen de 30 de zile de la data primirii raportului de expertiză tehnică.