La ședința ordinară de Consiliu Local de la final de martie, printre numeroasele puncte de pe ordinea de zi (17 inițiale plus 11 suplimentare) s-a aflat și agenda acțiunilor culturale propuse de Casa de Cultură a Municipiului.
Agenda a trecut de votul aleșilor locali, singurele discuții fiind deschise de consilierul PSD Iosif Crăciunescu în legătură cu suma foarte mare acordată manifestării „Simfonia Florilor de Mai” (275.000 de lei), în raport cu celelalte activități propuse. Viceprimarul Adrian Serendan, cel care a condus ședința, a replicat că organizatorii au propus o serie de acțiuni în premieră pentru orașul nostru, care merită încurajate.
Agenda Culturală completă a CCM cuprinde: concerte ale fanfarei municipiului Lugoj, în perioada aprilie – iunie 2023 (5.000 lei); Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” – premiere teatrale în stagiune permanentă în perioada aprilie – iunie 2023 (7.000lei); spectacol folcloric la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” în luna mai 2023 (20.000 lei), Corul „Ion Vidu” – concert coral de Ziua Învierii la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj (8.000 lei), manifestarea „Simfonia Florilor de Mai” (275.000 de lei), Tabăra Națională de Literatură 2023 – loc de desfășurare comuna Românești, jud. Timiș, mai – iunie 2023 (35.000 de lei) și spectacolul „O lume minunată”, care va avea loc în municipiul Lugoj în data de 1 iunie 2023 (15.000 de lei). Suma totală aprobată pentru aceste evenimente este de 365.000 de lei.
Premiera teatrală va fi din repertoriul comediilor clasice, care au fost jucate cu mult succes și în trecut, pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu”. De această dată va fi jucată piesa „Doctor fără voie”, de Moliere, în regia Mariei Voronca. Primele două reprezentații vor avea loc în 7 și 12 aprilie.
„Simfonia florilor de mai” va include acțiuni cultural artistice la scenă, decorațiuni florale, un miniconcert al orchestrei simfonice din Timișoara, grupuri artistic din municipiul Lugoj, ateliere gastronomice, workshopuri tematice pentru copii și acțiuni de ecologizare.
În fine, tabăra de literatură va relua tradiția taberei scriitorilor din Banat. Aceasta s-a desfășurat mulți ani la Românești, după care s-a mutat la Lugoj. Vor avea loc recitări de poezie, prezentări de reviste de cultură și de carte din recentele apariții editoriale ale invitaților, membri ai Uniunii Scriitorilor și ai Cenaclului „Anotimpuri” al Casei de Cultură a Municipiului, condus de poetul Ion Oprișor.
Lista manifestărilor, cu tabel centralizator, fișele de descriere a proiectelor, precum și fișele de buget, au fost aprobate de Ilie Cosmin Petrovici, directorul Casei de Cultură a Municipiului. Din partea Casei de Cultură, responsabili de proiect au fost Puiu Munteanu, Augustin Bercean, Ileana Nemecsek Căprariu și Tudor Trăilă.