Primăria Lugoj este nevoită să ia bani împrumut. Sumele pe care trebuie să le acopere în diverse proiecte sunt mult prea mari.
Reabilitarea termică a unor clădiri publice din Lugoj, în majoritate școli, a beneficiat în ultimul timp de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Aceste contracte au fost încheiate pe o valoare maximă eligibilă a proiectului. Ulterior, în urma aprobării documentațiilor tehnico-economice pentru intervenții, au rezultat valori mai mari, conform devizului. Iar restul de bani trebuie puși din „pușculița” Lugojului, pentru că în contracte scrie clar că, „în cazul în care valoarea totală a proiectului crește peste valoarea totală a contractului de finanțare, diferența va fi suportată în întregime de beneficiar”. Beneficiarul, în cazul nostru, este Primăria Municipiului Lugoj.
Finanțarea alocată este la 440 de euro pe metrul pătrat, iar tot ceea ce se ridică peste această sumă va fi plătit de UAT Lugoj, sub formă de valoare neeligibilă.
În ședința extraordinară de consiliu din data de 20 octombrie, vor fi supuse aprobării toate aceste majorări. Și ele nu sunt puține, pentru că privesc clădiri publice precum Primăria Municipiului Lugoj, Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” – corp C2, Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” – corpurile C2 și C3, Școala Gimnazială Nr. 4 – ambele clădiri, de pe strada VV Delamarina nr. 21 și Ștefan cel Mare nr.7, precum și Grădinițele PP3 de pe Făgetului 52, PP4 de pe Aleea Brazilor, nr.3 și PP5 de pe Ceahlăului 21.
Împrumuturi bancare
Iată și cheltuielile neeligibile care trebuie suportate de la bugetul Lugojului, pentru fiecare obiectiv: Liceul Braniște – 15.629.816, 45 lei, TVA inclus; Liceul Hasdeu, corp C2 – 11.163.743,06 lei, TVA inclus; corp C3 – 1.741.479,64 lei, TVA inclus; Școala 4 – 13.284.263,35 lei, TVA inclus; Grădinița PP3 – 1.346.578,7 lei, TVA inclus; Grădinița PP4 – 7.996.784,2 lei, TVA inclus; Grădinița PP5 – 9.521.545,44 lei, TVA inclus și, în fine, sediul administrativ al Primăriei Municipiului Lugoj – 5.402.399, 82 lei, TVA inclus.
Sumele sunt mari, așa că Primăria a ales varianta unor împrumuturi bancare avantajoase, pe termen lung.
Bogdan Blidariu, primarul municipiului, explică procedura: „Acestea sunt niște cheltuieli prevăzute în DALI-uri. Atunci când se scoate la licitație execuția lucrării, noi suntem obligați să folosim aceste sume. Întotdeauna, sumele pe care executanții lucrării le ofertează, sunt cu aproximativ 10% mai mici. De exemplu, Grădinița din Balta Lată a fost scoasă la licitație pentru o sumă de aproximativ zece milioane. Cel care a depus oferta, a depus-o cu 10 % mai puțin, deci 9 milioane de lei. Dacă dânsul nu se putea încadra în sumele respective, depunea către maxim, către 10 milioane”.