Peste 60% dintre angajați vor o schimbare. Ce îi animă?

angajatii romani vor sa isi schimbe jobul studiu ejobs

Peste jumătate dintre angajații români își propun să își schimbe cariera în următorul an, arată datele unui sondaj recent realizat de eJobs.ro și Skillab. Potrivit cercetării, un salariu mai mare, oportunitățile de dezvoltare profesională și trecerea la munca remote sau hibrid sunt principalele motive pentru această schimbare.

„Vedem un procent mare de angajați care deja sunt hotărâți să facă o mișcare clară în direcția reconversiei profesionale. Candidații încep să fie tot mai conectați la industriile în care vor să lucreze și să înțeleagă faptul că va trebui să se adapteze la schimbările permanente din domeniul lor”, explică Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs.

Pe lângă motivele financiare, 43,4% dintre respondenți sunt motivați de perspectiva unei dezvoltări profesionale mai bune, în timp ce 38,5% preferă un stil de lucru flexibil, care să permită munca remote sau hibrid.

În contextul acestei tendințe, aproape 58% dintre respondenți au declarat că vor să urmeze cursuri de dezvoltare a competențelor de management, comunicare și lucru în echipă, iar 50% au în vedere consolidarea abilităților tehnice pentru a rămâne relevanți. Totuși, doar 30% dintre aceștia au urmat efectiv un curs de dezvoltare în ultimul an.

„Cei care lucrează deja la dezvoltarea profesională sunt motivați de dorința de a ține ritmul cu schimbările din piață, dar și de beneficiile învățării continue. (…) 23,5% dintre cei care au urmat cursuri au început să fie implicați în proiecte noi, 14,2% au făcut, împreună cu managerul direct, un nou plan astfel încât să dobândească noi abilități pentru a avansa, iar 8,1% au primit o mărire de salariu”, spune Raluca Neagu, CEO al Skillab România.

Deși angajații sunt dispuși să investească timp în dezvoltarea profesională, 7 din 10 declară că în compania lor, programele de formare nu fac parte din pachetul de beneficii. Numai 11% dintre companii includ aceste programe, iar 6% oferă posibilitatea împărțirii costurilor cu angajații. Totodată, 65% dintre respondenți consideră că este esențial să dobândească noi abilități pentru a rămâne competitivi pe piața muncii.

Sondajul, desfășurat în octombrie pe un eșantion de 2.081 de persoane, scoate în evidență și faptul că angajații sunt gata să aloce până la 5 ore pe săptămână pentru dezvoltare profesională, în timp ce o mică parte, 11%, sunt dispuși să aloce chiar 20 de ore.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/