Peste 5 milioane de euro pentru două obiective turistice din Caraş-Severin!

Două contracte de finanţare europeană prin Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020, însumând investiţii de peste 5 milioane de euro, vor fi semnate mâine, 16 mai, la Anina şi Oraviţa.

Ansamblul Puțului I Anina și Teatrul „Mihai Eminescu“ din Oravița sunt primele proiecte din județul Caraș-Severin care vor primi finanțare europeană prin Regio-POR 2014-2020. Directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim, va semna mâine, la sediul Primăriei Anina şi la Teatrul Vechi din Oraviţa, contractele cu autorităţile locale, ce vor fi reprezentate de primarul Gheorghe Românu şi, respectiv, primarul Dumitru Ursu.

Proiectele pentru care se vor semna contractele de finanțare sunt „Restaurarea, conservarea, reabilitarea și punerea în valoare a monumentului de clasa A, «Ansamblul Puțului I Anina»”, cu beneficiar Orașul Anina, și „Lucrări de restaurare, conservare și dotare la Teatrul Mihai Eminescu – clădire monument istoric L.M.I. CS-II-m-A-11154 și amenajare peisagistică a parcului adiacent”, beneficiar – Orașul Oravița.

„Este vorba despre reabilitarea monumentului istoric de tip clasa A, ansamblul Puțul 1. Acest monument reprezintă un obiectiv pentru noi de a atrage turiști în zonă. Am lucrat la acest obiectiv aproape 2 ani și acum suntem în ultima fază, aceea de a strânge toate avizele necesare acestui proiect. Ultimul aviz este cel de la CFR, pentru că linia ferată Anina – Oravița trece pe lângă această zonă, de fapt ea a fost făcută după și în folosul minei care va fi transformată într-un monument, adică e vorba de ansamblul clădirilor care au făcut parte din exploatarea minieră, din Puțul 1, ne declara primarul Aninei, Gheorghe Românu, în toamna anului trecut, atunci când se contura începerea transformării actualelor ruine într-o adevărată mină turistică de aur.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157670641585194″]

Pentru restaurarea, reabilitarea, conservarea şi punerea în valoare a Puţului I ca monument, este asigurată astfel o finanţare de peste 15 milioane de lei, inclusiv TVA, ne-a informat ing. Dan Vlad, administratorul public al oraşului. „Lucrările sunt planificate a fi terminate în 3 ani. Estimăm că în 6 luni vom finaliza licitaţia pentru proiectul tehnic, urmată de licitaţia pentru execuţia lucrărilor, iar apoi în alţi 2 ani lucrările ar putea fi finalizate“, ne-a declarat Dan Vlad.

Cea mai adâncă mină de cărbune din Europa, 1250 de metri, a fost închisă imediat după accidentul din 14 ianuarie 2006, atunci când o explozie produsă pe Orizontul 8 a dus la pierderea a 7 vieţi omeneşti. Cauza exploziei: o pungă de gaz metan „ascunsă“ în spatele peretelui detonat de un artificier.

În cazul reabilitării Teatrului „Mihai Eminescu“ din Oravița, care are un stil baroc cu elemente simplificate, „nu este un proiect uşor, va fi foarte greu să găsim firme care să facă toate acele ornamente. Valoarea este de 2,3 milioane de euro. E mult de lucru în subsol, acolo e umezeală mare. Vom achiziționa inclusiv mobilă pentru cazino. Teatrul e de fapt un muzeu, la etaj va fi o sală cazino care va fi folosită inclusiv pentru conferinţe”, ne-a declarat viceprimarul Lorena Ion.

Proiectele vor primi finanțare în cadrul Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția  și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/