Peste 400.000 de euro pentru 6.000 de ani de istorie! Situl neolitic de la Parța va fi repus în valoare!

Sanctuarul neolitic de la Parța va fi repus pe harta turistică a Banatului. Consiliul Județean Timiș a semnat marți contractul de finanțare a proiectului din cadrul Programului Interreg România-Republica Serbia 2014-2020. La eveniment au luat parte consulul general al Republicii Serbia la Timișoara Vladan Tadic și viceprimarul municipiului Novi Knezevac din Serbia.

Proiectul are în vedere „Valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră Banat” și este realizat de Consiliul Județean Timiș, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și municipalitatea Novi Knezevac, Serbia. În cadrul lui, CJ Timiș are răspunderea să promoveze obiectivul, prin intermediul unei pagini web și a materialelor informative.

„Am semnat un contract de finanțare împreună cu Muzeul Național al Banatului, pe un proiect de colaborare transfrontalieră România-Serbia, având un buget de aproximativ 665.000 de euro, din care 417.000 de euro sunt puși la dispoziție pentru Consiliul Județean și Muzeul Bantului și 247.000 de euro, pentru municipalitatea din Serbia. Un proiect în care vom pune în valoare sanctuarul neolitic de la Parța, chiar în localitatea Parța unde a fost descoperit. Vom crea un punct muzeal, vom promova acest obiectiv turistic. Sper ca în următoarea perioadă Muzeul Național al Banatului, cei care au responsabilitatea implementării proiectului din punct de vedere al realizării proiectării și execuției, să se încadreze în termenul de 24 de luni.”, a precizat Călin Dobra, președintele CJ Timiș.

Proiectarea și execuția punctului muzeal de la Parța vor fi realizate de către Muzeul Național al Banatului, aflat în subordinea CJ Timiș.

„Este un sit foarte important, la care au început săpăturile sistematice încă din anii ‘30. Sanctuarul propriu-zis a fost descoperit în anii ‘80. Există o replică a sanctuarului în Castelul Huniade, dar este la o scară foarte mică. De aceea am dorit construirea unui punct muzeal nou la Parţa, unde se va realiza o replică de 1 la 1 a sanctuarului. Pe lângă aceasta, se doreşte şi realizarea unei baze arheologice. Sanctuarul este unic în Europa și are o importanţă mondială.”, a spus Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului din Timișoara.

Municipalitatea Novi Knezevac va realiza materialele promoționale, o monografie a siturilor arheologice din zona transfrontalieră, precum și o serie de conferințe în Serbia. În plus, aceștia vor contracta serviciile de întocmire a documentațiilor tehnice privind reabilitarea sitului arheologic de la Majdan, Serbia și lucrările de reconstrucție a fundației bisericii de secol XIII.

 „Această finanțare face parte dintr-un lung șir de proiecte. Cred că acest program de colaborare transfrontalieră demonstrează prietenia sârbă. Suntem foarte mulțumiți de el. Acesta este al treilea call pentru depunerea proiectelor și iată că am ajuns în faza în care proiectele se semnează. Procentul de realizare a acestui call 2014-2020 este de peste 90%. Acest procentaj este unul excelent.”, a explicat consulul general al Republicii Serbia la Timișoara, Vladan Tadic.

Sanctuarul Neolitic de la Parţa este vechi de peste 6.000 de ani. Din 1983 acesta se află în incinta Castelului Huniade. Artefactul restaurat va ajunge înapoi la Parţa, în muzeul care se va construi acolo.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/