Anunțat cu o săptămână în urmă, protestul celor din industria lemnului a început joi, de la ora 9, în fața Universității Europene Drăgan din Lugoj.
Cei peste 40 de manifestanți, înarmați cu bannere, vuvuzele și fluiere, au încercat să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă. Pe scurt, ei cer lemn legal la prețuri corecte pe piață, eliminarea blocajelor legate de evaluarea de mediu a angajamentelor silvice, lemnul de valoare să ajungă în industrie, nu lemn de foc, promovarea unui regulament de valorificare a masei lemnoase, lemn în piață, recoltat legal, pentru industrie și populație, nu să putrezească în pădure, produse din lemn prietenoase cu natura, nu din plastic. Dacă inițial cei prezenți au manifestat pașnic pe trotuarul din fața instituției de învățământ superior, după un scurt dialog cu organele de ordine, aceștia au fost mutați, după 20 de minute, în fața Primăriei, unde nu au poposit decât preț de câteva minute, protestatarii fiind îndemnați de către oamenii legii să își mute locația, din nou, pe platoul Casei Sindicatelor.
Georgel Gorba, reprezentant al asociației Pro Lemn, antreprenor și organizatorul demonstrației de la Lugoj ne-a mărturisit că, chiar dacă au avut deschidere la dialog din partea guvernanților, discuțiile au rămas la nivel de dialog, însă ei nu au renunțat la manifestările promise.
”În urma comunicatelor și anunțului de a protesta, marți (n. red. – 6 februarie) am fost chemați la ministru. Au avut deschidere față de noi, ne-am înțeles, ne-au ascultat, au promis că vor rezolva, dar până când nu se rezolvă nu vom renunța la proteste. Așteptăm concret să se rezolve ceva”, ne-a declarat Georgel Gorba.
Protestatarii se vor întâlni vineri, 9 februarie, de la ora 10.30, și cu prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu.
”O să mergem o delegație la Timișoara să le explicăm și lor problemele. Nu am reușit deocamdată să mergem în teritoriu. Prima dată am fost la ministru. Noi dorim să trimitem un mesaj în primul rând. Imaginea industriei este foarte, foarte grav afectată. De fapt, se confundă termenii aceștia de mafia lemnului, care este ceva de suprafață. Industria este foarte mare. Are peste 150-200 de mii de angajați. De fapt, 18 milioane de metri cubi care se procesează, se pun pe piață în fiecare an, aceștia se procesează legal în industrie, iar aceasta este foarte mare, are până la 3,5% din PIB. Pare că toată industria lemnului este o mafie, dar nu este. Asta vreau să tragem un semnal de alarmă, plus că, lemnul tăiat ilegal anul trecut, dacă nu greșesc, a fost de 130 de mii de metri cubi, ceea ce înseamnă 0,05-0,5% din total, restul se exploatează în mod legal și aduce beneficii economiei. Asta dorim să transmitem la prefect, să îmbunătățească puțin imaginea și de la Guvern, și de la instituțiile statului, să încerce să comunice opiniei publice, să curățăm puțin imaginea asta. Să ne vadă ca oameni muncitori, nu ca și hoți, mafioți”, ne-a mai spus Georgel Gorba.
Demonstrația a continuat paşnic până la ora 14.