Peste 200 de voluntari au fost mobilizați de către Asociația Acasă în Banat pentru a participa, în acest sfârșit de săptămână, la o acțiune de ecologizare a râului pe care se află morile de apă de la Rudăria.
Acțiunea din comuna Eftimie Murgu este organizată de către Asociația Acasă în Banat în cadrul unui proiect intitulat „Hai la Rudăria”, desfășurat în perioada 14-16 mai. În total, ONG-ul timișorean a reușit să mobilizeze peste 200 de persoane, care s-au implicat voluntar în prima etapă a proiectului, organizată în acest sfârșit de săptămână, de ecologizare a râului Rudăria.
„În cele două zile de eveniment de până acum au fost implicați peste 200 de voluntari și ne-am ocupat, în primul rând, de ecologizarea întregului râu Rudăria, cât și a celor două canale principale care alimentează morile de apă din sat. Au fost voluntari din Timișoara, din zona noastră a Banatului, apoi au fost câțiva voluntari din mai multe părți din țară, au fost și zece voluntari străini, aflați într-un program de schimb cultural în România și care ni s-au alăturat în cele două zile. Foarte important, s-au implicat și elevii Școlii Bozovici, foarte bine organizați de cadrele didactice, și care au participat în ambele zile și au făcut o mulțime de treabă. Au fost peste 60 de elevi.”, a explicat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.
În proiect s-au implicat și localnicii, care i-au cazat gratuit pe voluntari, au ajutat cu ce au putut la pregătirea mesei și au oferit ce a fost necesar pentru ca cei implicați în proiect să poată lucra în jurul morilor, precum lopeți sau scări. De asemenea, voluntarii au primit sprijin și din partea autorităților locale.
„Aceasta a fost prima etapă a proiectului. Noi vom continua la sfârșit de iulie și august cu etapa doi și trei. În etapa a doua ne vom ocupa, sper eu, de repararea a patru acoperișuri de mori care necesită intervenție, dar, din păcate, încă nu avem șindrila necesară, vom mai face reparații. Iar în etapa a treia vom face un marcaj extensiv de-a lungul întregului sat, dintr-un capăt în celălalt, cu foarte multe marcaje, în așa fel încât oamenii să știe pe unde, pe ce punte, pe ce cărare pot să ajungă la care moară.”, a afirmat Radu Trifan.
În total, în comuna Eftimie Murgu se află 22 de mori de apă. În acest moment, turiștii vizitează doar șase sau șapte dintre ele, pentru că la celelalte nu știu cum să ajungă.