Peste 200 de intervenții la rețeaua de apă a municipiului Lugoj în acest an

avarie retea apa lugoj
Stiri Timisoara si Resita banner cu energie geotermala

Deși teoretic, la Lugoj, s-a instalat o nouă magistrală de apă, în mod paradoxal, tocmai la aceasta s-au înregistrat cele mai multe avarii.

Exact la jumătatea acestui an, în data de 2 iunie, s-a înregistrat avaria cu numărul 100. În mod simetric, la nivelul zilei de marți, 12 decembrie 2023, am consemnat avaria cu numărul 201. Mai sunt posibile și alte intervenții, în sezonul sărbătorilor, așa că frecvența neplăcutelor incidente este aproape cotidiană. Adică, ziua și avaria, în anul 2023.

Recordul, cu 30 de „cârpeli” a fost în luna martie

Până acum, în decembrie, s-a intervenit la avarii pe Splaiul Morilor (în 4 decembrie), la Măguri (6 decembrie), pe strada General Dragalina (8 decembrie), pe strada 13 Decembrie, în zilele de 11 și 12 decembrie, ultima reparație, până în acest moment fiind efectuată pe strada Făgetului, una din ”campioanele” avariilor din acest an, în data de 12 decembrie. Vom vedea ce va fi până la sfârșitul anului.

Situația intervențiilor până în acest moment, pe luni, este următoarea: ianuarie – 17 intervenții, februarie – 13, martie – 30, aprilie – 11, mai – 23, iunie – 14, iulie – 9, august – 23, septembrie – 21, octombrie – 23, noiembrie –  11 și decembrie, așa cum precizam, deocamdată 6.

Lucrările sunt efectuate tot de vechea societate ”Meridian 22”, care a lucrat pe parcursul anului cu un efectiv de doar 17 angajați, și aceștia împărțiți în trei echipe, care trebuie să asigure intervențiile la rețelele de apă și canalizare, rețeaua de scurgere a apei pluviale, branșamente, montare de guri apă-canal, desfundări canalizare, curățat geigere, refacere cămine, reparații la canalele surpate, montarea de hidranți, apometre, geigere și calmatoare, etc.

Magistrala nouă, mai proastă decât cea de pe timpul lui Ceaușescu, care a durat 50 de ani

Stiri Timisoara promovare banner maxagro Stiri cu Muzeul din Timisoara

Magistrala nouă de apă a fost instalată aproape în totalitate (peste 90%) iar rețelele, în proporție de 70%. Intervențiile au avut loc în majoritate aici. Vechea rețea, de pe timpul lui Ceaușescu, din perioada 1966-68, a rezistat 50 de ani, fațâ de cea nouă, care a început să cedeze după 2-3 ani.

”80% din intervențiile de reparație sunt la rețeaua așa-zis nouă, pentru că nu au fost respectate proiectele tehnice. Pe rețeaua nouă și pe magistrale, antreprenorul și-a bătut pur și simplu joc. A făcut săpătura și a aruncat înapoi pietre, pietriș, pe care le-am găsit când am dat la o parte piatra cubică. Toate aceste elemente – pietre, asfalt măcinat, intră în direct cu țeava și o secționează, din cauza vibrațiilor. În loc să fi pus nisip deasupra țevilor și sub ele, așa cum spune proiectul și normativul tehnic, ei bine nu, pur și simplu și-au bătut joc”, spune Claudiu Buciu, consilier al primarului municipiului Lugoj.

Reparații de 5000 de euro din banii lugojenilor

Reparațiile costă enorm: ”Ne costă enorm să reparăm aceste avarii, găsite în țevi aflate la 4 – 10 metri adâncime. Trebuie idenbtificat locul, săpat până acolo, asigurați pereții, protejați muncitorii. O singură mufă folosită la intervenții costă 2.500 de euro. Mă refer doar la o mufă, nu la intervenția în ansamblul ei. Asta se ridică uneori la peste 5.000 de euro, pe intervenție. De unde plătim banii aceștia? Din banii oamenilor, pentru că cineva, la un moment dat, nu a semnat recepțiile corect și și nu a urmărit respectarea proiectului întocmai. Am păstrat ca amintire o țeavă de trei metri, pe care s-a intervenit cu coliere de 13 ori, pe timpul fostei administrații”.

Societatea care a realizat majoritatea lucrărilor este Hidroconstrucția, aflată la un moment dat în insolvență, apoi preluată de un grup de firme. Așa că, la capitolul recuperare de bani, ”prinde orbul, scoate-i ochii”. În instanță, procesele prelungite s-au încheiat cu prescrierea faptelor.

În opinia lui Buciu, există o singură soluție. Aqatimul este singura societate care a acceptat să preia serviciile lugojene de apă-canal, și care poate solicita finanțare  pentru refacerea rețelelor de apă și canal, pentru modernizarea celor trei uzine de apă și a stației de epurare de la Jabăr.

Stiri si Publicitate, joburi in Timisoara si Resita STPT job 1000x200 Stiri si Publicitate in Timisoara si Resita 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/